Nagyvilág

89 százalékkal nyert a választáson az új üzbég elnök

Elődje 25 évig vezette a szovjet utódállamot, míg meg nem halt.
Kapcsolódó cikkek

Az Üzbegisztánt ideiglenes elnökként irányító Savkat Mirzijojev nyerte meg az elnökválasztást, amelyet az előző államfő, Iszlam Karimov halála miatt kellett kiírni.

A központi választási bizottság tájékoztatása szerint a választók 88,61 százaléka voksolt Mirzijojevre, a részvétel 87,83 százalék volt. Három másik jelölt is indult, egyikük sem kapott 4 százaléknál több szavazatot.

Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet jelentése szerint kisebb előrelépések voltak ugyan az előző választásokhoz képest, de a mostani választást is a független jelöltek hiánya, a szoros pórázon tartott média és visszaélések jellemezték. Mindezek ellenére az eredmény megerősíti pozíciójában Mirzijojevet, aki hat nappal Karimov halála után, szeptember elején vette át a hatalmat.

Karimov előbb kommunista vezetőként, majd elnökként irányította Üzbegisztánt. Nemzetközi jogvédő szervezetek szerint kíméletlenül leszámolt ellenzékével, az eszköztárból nem hiányzott a kínzás és a gyilkosságok sem.

A megválasztott 59 éves Mirzijojev, aki szakmáját tekintve mérnök, 2003 óta volt miniszterelnök. Vlagyimir Putyin az elsők között gratulált neki, és meghívta Oroszországba. Az új elnöktől azt várják, hogy közelebb viszi Üzbegisztánt Moszkvához, de a nyugat felé való közeledésre is lehet tőle számítani. (AP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik