Nagyvilág

Eltemették Castrót, a sírján ennyi áll: FIDEL

Az utolsó pillanatban derült ki, hol fog nyugodni a kubai vezető. Nagy meglepetésre körülbelül csak harmincan vettek részt a szertartáson.

Eltemették Fidel Castrót: a kubai forradalom 90 évesen elhunyt vezetőjét Santiago de Cuba városában, a Santa Ifigenia temetőben helyezték örök nyugalomra.

A hamvakat vasárnap helyi idő szerint kora reggel szállították át a Forradalom teréről a temetőbe. A három kilométeres szakaszon több ezer gyászoló gyűlt össze, sokan a kubai zászlót lobogtatták, s azt kiáltozták:

Éljen Fidel!

Voltak, akik rázendítettek a kubai himnuszra. A gyászszertartás kezdetét huszonegy ágyúlövés jelezte.

Castrót nagy meglepetésre egy magánjellegű ceremónia keretében temették el, miután kubai tisztségviselők az utolsó pillanatban módosítottak a terveken, és megtiltották az esemény hazai és nemzetközi élő televíziós közvetítését.

Fotó: MTI/EPA/Marcelino Vazquez
Fotó: MTI/EPA/Marcelino Vazquez

A szertartáson így csak a családtagok és a meghívott vendégek vettek részt, köztük több latin-amerikai baloldali vezető, úgymint Nicolás Maduro venezuelai, illetve Evo Morales bolíviai elnök, valamint Inácio Lula da Silva és Dilma Rousseff volt brazil államfők. Az Egyesült Államokat Jeffrey DeLaurentis nagykövet és Ben Rhodes nemzetbiztonsági tanácsadó képviselte.

A temetésen Franciaországot képviselő Ségolene Royal környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy az egyszerű szertartáson senki sem mondott beszédet.

Az AFP francia hírügynökség egyik fotósa a távolból úgy látta, hogy a ceremónián körülbelül harmincan vehettek részt.

Az utolsó pillanatban derült ki

Fidel Castro néhai kubai vezető sírjának hollétét az utolsó pillanatig a lehető legnagyobb titokban tartották, és csak a vasárnap délelőtti gyászszertartás végeztével derült ki, merre is lesz majd pontosan Kuba egyik leglátogatottabb jövőbeli zarándokhelye.

Egy évvel ezelőtt építőanyagokkal megpakolt teherautók lepték el a Kuba délkeleti csücskében található Santiago de Cuba Santa Ifigenia nevű temetőjét, de csak most vasárnap derült ki, hogy pontosan hol és kinek a sírját is építették meg akkor.

A magánjellegű ceremónia keretében eltemetett Fidel Castro végső nyughelyének közelébe csak a gyászszertartás végeztével férkőzhettek az újságírók és a gyászoló kubaiak.

Az egyszerű, legömbölyített, szürke sziklatömbre hajazó, 4,5 méter magas síremléken található táblán mindössze annyi áll: FIDEL.

A kubai hatóságok egyelőre nem mondtak semmit arról, hogy kívánják-e korlátozni a jövőben a hozzáférést Fidel Castro sírjához. A helyszínválasztás azt sugallja: a havannai vezetés azzal számolt, hogy a kubai forradalom atyjának nyughelye turisták és kubaiak egyik első számú úti célja lesz a városban.

A Santa Ifigenia temetőben nyugszik a kubai történelem számos ismert személyisége – politikusok, költők, üzletemberek -, köztük José Martí költő, író, a Kuba függetlenségéért vívott küzdelem kiemelkedő alakja. Fidel Castro hamvait a Martí-mauzóleum közelében, elhunyt családtagjainak körében helyezték el, alig néhány méterre a Santiago de Cubában található Moncada laktanya elleni sikertelen támadás áldozatainak emlékét őrző mauzóleumtól.

Véget ért a gyász

Castróék 1953. július 26-án indítottak támadást a kaszárnya ellen Fulgencio Batista diktátor rezsimjének megdöntése reményében. Bár akkor kudarcot vallottak, a Július 26. Mozgalomnak 1959-ben végül sikerült elűznie a diktátort.

Fidel Castro november 25-én hunyt el. A gyászmenet Fidel Casto hamvaival szerdán indult Havannából és szombaton érkezett meg a Kuba délkeleti szegletében található Santiago de Cubába.
A temetés napján véget ért az országban meghirdetett kilencnapos gyász is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik