Nagyvilág

Egy magyartól kellett megtudnunk, miért Trump lett az amerikai elnök

Idén két rossz elnökjelölt közül választhatott Amerika, közülük a kevésbé rossz Hillary Clinton volt

– mondta Hampuk Richárd, a PERSON Magyarország Kommunikációs Kft. ügyvezető igazgatója a cég rendhagyó estjén. A cég alapítója nemrég tért haza az Egyesült Államokból, ahol Hillary Clinton kampányában dolgozott önkéntesként. Nem most csinált ilyet először, ugyanis még 2012-ben az Obama-kampányban is ott volt.

A Person ügyvezetője négy évvel ezelőtt Barack Obama elnökjelölti kampánya során három hetet töltött Ohióban. Ekkor egy önkéntes családnál lakott, elmondása szerint

a nyugdíjas pár eleinte nagyon félt, hogy terrorista.

Mivel tudták, hogy magyar, és nem értették, mit keres itt, amikor még csak nem is szavazhat az elnökválasztáson. 2012-ben több mint kétmillió önkéntes dolgozott a kampányban, ehhez képest Hampuk szerint Hillary munkáját idén mindössze nagyjából félmillióan segítették. Viszont ahhoz képest, hogy négy éve másfél éves munkája volt abban, hogy kijuthasson, most egy email elküldése után szabad volt az út előtte.

A Person ügyvezetője szerint rengeteget tanult a kint töltött idő alatt, ezt a tudást pedig itthon is kamatoztatni tudja. Sosem látott még példát Magyarországon arra a precíz tervezésre, ahogy kinn dolgoztak a kampányban.

Az elnökválasztást megelőző három nap ütemterve egy kézikönyvben volt rögzítve. Negyed óránként jelezve, mi a következő feladat, azzal kezdve, hogy hajnali négykor ébresztő.

Fontos különbségként említette az önkéntesek hozzáállását idén és négy évvel ezelőtt. Hampuk úgy látta, az Obama-kampányban fontos volt, hogy minden önkéntesnek legyen személyes célja, míg idén az önkéntesek egy része sem hitt abban, hogy Hillary jó politikus, csak azt akarta, hogy ne Trump legyen az elnök.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

Ettől függetlenül rengeteg feladatuk volt odakinn, körülbelül háromszáz címre kellett ellátogatniuk fejenként egy nap, ahol meg kellett kérdezniük, a lakók tervezik-e, hogy elmennek szavazni. Nem az volt a feladatuk, hogy bekopogjanak, majd elmondják, hogy “jó napot, azért jöttünk, hogy szavazzon Clintonra”, pusztán információt kellett gyűjteniük az emberek szavazási hajlandóságáról.

Ebből is adódott aztán a nagy meglepetés november 8-án, hiszen rengetegen eltitkolták, hogy Trumpra szavaznának. Egyszerűen nem akarták felvállalni.

Jó, most akkor ki vagy mi a hibás?

Hiába sokan Hillary email-botrányát okolják a vereségért, az ügyvezető szerint a helyzet közel sem ilyen egyszerű. Úgy gondolja, a demokraták túl nagy jelentőséget tulajdonítottak annak, hogy Amerikának női elnöke legyen. Hiszen Obama idején sem azt hangsúlyozták, hogy “legyen ő az első fekete elnök”.

Ezzel ugyanis az ellenkező hatást váltották volna ki, a republikánusokat mozgósították volna, akik nyilván nem szerették volna, hogy fekete legyen az új elnök. Ez történt most Hillary esetében.

A választók nem női elnököt akarnak, hanem jó elnököt.

Ráadásul sok szervezési hiba sem kedvezett a demokrata elnökjelöltnek. Az elnökválasztás előtti utolsó héten rengeteg világsztár – köztük Beyoncé – állt ki nyíltan Clinton mellett, de Hampuk szerint ezzel nagyon elkéstek a demokraták, hiszen Amerikában a szavazáshoz regisztrálni kell, ennek a határideje pedig sok helyen megelőzte a celebek kiállását.

Azt is hangsúlyozta, hogy az önkéntessége ideje alatt kicsit realisztikusabbá vált a fejében lévő “amerikai álom”. Ugyanis Philadelphiában nem épp egy elit környékre osztották be dolgozni, ahol eldobott fecskendők, kiégett autók és őt bámuló bandák fogadták. Kissé meglepődött, hogy voltak köztük, akik azt sem tudták, mikor van az elnökválasztás. De kedvesek voltak vele, megkérdezték, hova való, ráadásul szinte mindenki tudta, hol van Magyarország.

Fotó: Berecz Valter
Fotó: Berecz Valter

A tévében jó volt, elnöknek is jó lesz

Hampuk találkozott Trump önkénteseivel is, akiknek a fő érve az volt, hogy Hillary 30 éve hazudik, bezzeg Trump nem. Azt tapasztalta, hogy a republikánusok kampányában még a fizetett szakemberek is inkább azt mondták november 8-a előtt, hogy fontos számukra, hogy republikánus többség legyen a szenátusban, viszont azt nem tudták, Trumppal mi lesz.

Ahogy Obama tudta mozgósítani a feketéket, Trump ugyanígy azokat a fehéreket, akik eddig otthon maradtak.

Az ügyvezető szerint Trump odakinn egy valóságshow-hős, hiszen nyolc éven át futott egy rendkívül népszerű tévéshow-ja, ami arról szólt, hogy a bekerülők jól fizető állást kaphattak valamelyik cégében. Így a jelentkezők úgy érezték, részesei lehetnek a birodalomnak, a texasi munkás otthon a tévé előtt pedig azt látta, így érheti el valaki az amerikai álmot.

Így amikor Trump elindult a választásokon, ezek az emberek úgy érezték, szavazhatnak a kedvenc tévésztárjukra. 

Ugyanezek az amerikaiak voltak azok, akik elhitték azt a rengeteg álhírt, amit a kamuoldalakon olvashattak a választások előtt. Ez sem véletlen, hiszen Trump a kezdetektől fogva hangsúlyozta, hogy a liberális média hazudik, ezeken az oldalakon pedig mit olvashattak? Pont az ottani hírek ellentétét.

Ráadásul a liberális média végig attól volt hangos, hogy Clinton fog nyerni, ezzel pedig azt érték el, hogy a demokraták úgy voltak vele, hogy akkor minek menjenek el szavazni, inkább otthon maradnak.

A republikánusok pedig meg akarták mutatni, hogy de csak azért is Trump lesz. És így is lett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik