Nagyvilág

Afgán fiúkönnyek mattolták Merkelt

Pityergős kézfogás lett a vége annak, hogy egy CDU-s migrációs vitán le akarta valaki mondatni Angela Merkelt. A szorult helyzetbe egy afgán kissrác avatkozott bele.

Közelednek a német választások, és az már kiderült, Angela Merkel kancellárnak esze ágában sincs el nem indulni mint kormányfőjelölt. Sokak szemében léphetett egy nagyot a jó irányba azzal a történettel, ami a kormánypárt CDU migrációs vitáján történt:

miután egy pártaktivista lemondásra szólította fel Merkelt a menekültpolitikája miatt, szót kapott egy afgán kisfiú, aki köszönetet mondott a kancellárnak.

Ha ez még nem lett volna elég, beszélgetés alakult ki a pódiumon ülő kormányfő és a menekült kissrác között (aki az apjával jött el ide). Kiderült, hogy a fiú egész csiszoltan beszél németül, az apjával szokott gyakorolni, az anyja viszont nincs velük.

A fiú végül azt kérte, hadd rázhasson kezet Merkellel, aki eleget tett ennek. A fiú valószínűleg örömében pityeredett el közben.

A BBC emlékeztet, hogy Merkelnek már volt egy hasonló, de ennél azért kínosabb esete. Tavaly júliusban egy palesztin menekült lány kérlelte sírva Merkelt egy tévéműsorban, ne hajtsák végre a Libanonba történő kiutasítását.

Érzelmek<realitás

A németországi helyzet az érzelmeknél persze sokkal összetettebb: tavaly 890 ezer menedékkérő érkezett az országba, idén októberig pedig majdnem 700 ezer. Többségük, 38 százalék szír, de sok afgán és iraki is jött ekkor. Az elhelyezésük és ellátásuk komolyan megterhelte a német szociális hálót.

Ennek köszönhetően – na meg némi orosz hátszélnek – feljött a felmérésekben az Alternatíva Németországért (AfD) nevű új párt, ami sok tartományban a CDU riválisa lett. A menekülteken való segítést történelmi és humanitárius kötelezettségnek tartó Merkel azonban nem hátrált meg, megpróbálja egy negyedik ciklusra is bebiztosítani hatalmát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik