Külföld
Candidate for the right-wing Les Republicains (LR) party primaries ahead of the 2017 presidential election and former French prime minister, Francois Fillon leaves his campaign headquarters after finishing first of the first round of the rightwing presidential primary, on November 20, 2016 in Paris.  / AFP PHOTO / Thomas SAMSON

Hiába győzött Fillon, még nem dőlhet hátra

24.hu
24.hu

2016. 11. 28. 11:23

Korábban a témában:

A francia napilapok címlapjukon számoltak be hétfőn Francois Fillon volt miniszterelnök nagyarányú, több mint kétharmados győzelméről a jobboldal államfőjelölt-választásán, szerkesztőségi írásaikban ugyanakkor arra hívták fel a figyelmet, hogy a konzervatív politikus számára a neheze még hátravan az elnökválasztási győzelemhez.

A Le Figaro című napilap üdvözölte, hogy – a Francois Hollande szocialista államfő népszerűtlensége miatti polgári elégedetlenségnek köszönhetően – egy egyszerre (gazdaságilag) liberális és (értékrendszerében) konzervatív “messziről érkező hullám” győzött a jobboldali előválasztáson. A konzervatív lap szerint Fillon tehetsége abban rejlik, hogy érzékelte a jobboldalnak ezt a kettős, konzervatív és liberális elvárását, és meg is tudja azt testesíteni. Jobboldali riválisai, Nicolas Sarkozy és Alain Juppé legyőzésével azonban még nem gondolhatja azt, hogy győzött, hiszen “minden most kezdődik”, és a rá váró út hosszú lesz a megválasztásáig és Franciaország gazdasági fellendüléséig, miután

kemény ellenfelek várják.A Le Figaro szerint Fillon győzelme azt mutatja, hogy a jobboldal az alapokhoz szeretne visszatérni.

Francois Fillon nem azt mondta el nyugodtan a franciáknak, amit hallani szeretnének, hanem azt, amit meg kell hallaniuk a saját érdekükben

– írta a lap, amely szerint Fillonnak saját táborán túl is össze kell majd fognia a franciákat, az elnökválasztási kampány pedig azért lesz ellentéte az előválasztási kampánynak, mert míg az utóbbiban Fillon volt a meglepetésember, mostantól ő számít a favoritnak.

A liberális L,Opinion címlapján Francois Fillon karikatúrája látható Alain Juppé és Nicolas Sarkozy levágott fejével a “Jacques Chirac múzeumban”. A lap arra utalt, hogy a két legyőzött jobboldali politikus a volt köztársasági elnök, Jacques Chirac (1995-2007) védőszárnyai mögül került ki, s visszavonulásukkal végleg lezárul a “chiracizmus” Franciaországban.

A Libération címlapján Fidel Castro elhunyt kubai vezető árnyéka és rajta a Francois Fillon, Líder Maximo felirat olvasható. A baloldali lap szerkesztőségi írásában arra hívta fel a figyelmet, hogy jóllehet a jobboldalnak van a legnagyobb esélye megnyerni a 2017-es elnökválasztást, a radikálisabb Francois Fillonnal ez nehezebb lesz, mint a centristább Alain Juppével lett volna. Francois Fillon egyértelműen a radikális reformokat sürgető jobboldali keménymagot testesíti meg, de a francia választók többsége nem feltétlenül álmodik egy kemény liberális vezetőről – vélte a baloldali lap.

A fővárosi Le Parisien azt idézte fel, hogy a Nicolas Sarkozy támogatói által csak “Mister Nobodynak” nevezett Fillonból hogyan lett mindenki meglepetésére jobboldali elnökjelölt.

A francia sajtó azt is elemezte, hogy Francois Fillon elnökjelöltté választása milyen változást jelent a többi jelölt számára. A Libération szerint Alain Juppé veresége miatt a centristák várhatóan elindítják Francois Bayrou-t az elnökválasztáson, a Marine Le Pen vezette Nemzeti Front mozgásterét viszont a megválasztott jobboldali jelölt korlátozza, miközben a magát a pártokon felülre helyező, balról érkező Emmanuel Macron volt gazdasági miniszternek teret nyit a centrumban. Abban viszont valamennyi lap egyetértett, hogy

miközben a jobboldalnak sikerült összefognia, a baloldal egyre inkább széttöredezik,

Manuel Valls miniszterelnök nyíltan szembefordult az államfővel, és nem zárja ki, hogy ő is elindul januárban a baloldali előválasztáson.

(MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.