Nagyvilág

Volt miniszterelnöke győzte le Sarkozyt az előválasztáson

De nincs harag, sőt, a volt államfő Francois Fillon támogatására kérte választóit.

Francois Fillon fölényesen vezet a francia jobboldal elnökjelölt-állító választásának első fordulója után. Ahogy korábban megírtuk, a volt miniszterelnök több mint kétszer annyi szavazatot kapott, mint Nicolas Sarkozy korábbi államfő, aki a második fordulóba nem jutott be, így elismerte vereségét és bejelentette, hogy visszavonul a politikától.

Fillonra az előválasztáson részt vevők 44,1 százaléka szavazott, második helyen Alain Juppé volt külügyminiszter és kormányfő áll 28,4 százalékkal. Sarkozy arra kérte választóit, hogy Fillont támogassák. A győztes jelölt így reagált:

A vereség nem alázhat meg senkit, hiszen mindenkire szükségünk van. Szeretettel gondolok Nicolas Sarkozyre, Franciaország volt elnökére.

Francois Fillon gazdasági programja jelentős megszorításokat, a közszférában félmilliós leépítést és a 39 órás munkahét visszaállítását szorgalmazza. Fontosnak tartja a bevándorlás minimalizálását, a „nemzeti szuverenitás helyreállítását” és az Oroszországhoz való közeledést.

Minden franciának azt üzenem, hogy komoly változást okozunk Franciaországban

– jelentette ki előválasztási győzelme után.

A jobbközép Köztársaságiak előválasztása minden francia választópolgár számára nyitott volt. Mivel a baloldal meglehetősen meggyengült, a jobboldali elnökjelölt fő riválisa a Nemzeti Front jelöltje, Marine Le Pen lehet jövő májusban. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik