Nagyvilág

És akkor az internet kiábrándult Justin Trudeau-ból

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök szombati közleménye, amelyben “kiváló vezetőnek” nevezte az elhunyt Fidel Castrót, számos dühös bírálatot, de humoros reakciókat is kiváltott.

justin

Trudeau, akinek apja, Pierre Elliot Trudeau néhai kanadai miniszterelnök barátjának tekintette Fidel Castrót, azt írta közleményében:

Noha ellentmondásos személyiség volt, mind hívei, mind becsmérlői elismerték a kubai nép iránti odaadását és szeretetét, a nép pedig hosszú időn át ragaszkodott a Comandantéhoz.

Hozzátette:

Legendás forradalmár és szónok volt, aki jelentősen felfejlesztette a szigetország oktatási és egészségügyi rendszerét. Apám nagyon büszke volt arra, hogy barátjának hívhatta, és amikor ő elhunyt, alkalmam volt találkozni Fidellel. Megtiszteltetés volt találkozni az öccsével (Raúl Castro jelenlegi kubai vezetővel) és három fiával is, amikor nemrég Kubában jártam

– írta a kanadai miniszterelnök, aki az említett kubai hivatalos látogatáson magával Fidel Castróval nem találkozott.

Bár Fidel Castro valóban nagy népszerűségre tett szert Kubában azzal, hogy a szegényeknek is hozzáférhetővé tette az iskolákat és a kórházakat, az ellenzéki hangok kegyetlen elnyomásával rengeteg ellenséget szerzett magának.

Trudeau nyilvánvalóan sokkal elismerőbben szólt az elhunytról, mint a legtöbb nyugati vezető, akik vagy elítélték Fidel Castro jogsértéseit vagy szemérmesen kerülték a forradalmi vezető eme oldalát.

Fidel Castro az egyik koporsókísérő volt 2000-ben Pierre Trudeau temetésén. A NATO-tagországok vezetői közül az idősebb Trudeau volt az első, aki a kubai forradalom után – 1976-ban – ellátogatott a szigetországba, és ott egy alkalommal

nyilvánosan éltette Castrót.

Justin Trudeau közleményét megrökönyödéssel és gúnnyal fogadta több amerikai, köztük a kubai származású Marco Rubio floridai szenátor.

Ez a közlemény valódi vagy csak paródia? Mert ha a kanadai miniszterelnök valódi közleménye, akkor szégyenletes és kínos

– írta Twitter-profilján.

TrudeauEulogies címen született egy olyan Twitter-profil, amelyen számos felhasználó parodizálta a kanadai miniszterelnök pozitív és minden kritikát nélkülöző közleményét, többen például Hitlert dicsérő mondatokat írtak be gúnyból.

Az Egyesült Államok és Kuba közeledésében Kanada is szerepet játszott azzal, hogy helyszínéül szolgált a titkos tárgyalásoknak, mielőtt 2014 decemberében bejelentették, hogy a két ország viszonya normalizálására készül.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik