Nagyvilág

Fidel Castro halála: Barack Obama is megszólalt

Fidel Castro halála erős érzelmeket vált ki a kubaiakból, Castro emberek, családok és népe sorsát változtatta meg, óriási hatását pedig a történelem fogja feljegyezni és megítélni - tudatta szombaton közleményben Barack Obama amerikai elnök.

Obama kiemelte: az Egyesült Államok baráti kezet nyújt a kubai nép felé. Kitért az elnök arra is, hogy a két ország viszonyát csaknem hat évtizeden át viszálykodás határozta meg, de elnöksége alatt kemény munka folyt, hogy le lehessen zárni a múltat, a jövőben ne a nézetkülönbségek határozzák meg a két ország viszonyát, hanem barátság és a jószomszédi kapcsolatok.

Részvétünket fejezzük ki Fidel Castro családjának, együttérzéssel és imával gondolunk a kubai népre, akik a következő napokban felidézik a múltat, és a jövőbe tekintenek. S mindeközben a kubai népnek tudnia kell: az Amerikai Egyesült Államok a barátjuk és partnerük

– zárta közleményét az amerikai elnök.

Washington csaknem hat évtizede, a Fidel Castro vezette kubai forradalom győzelme, és a Kubában működő amerikai vállalatok államosítása után rendelt el szigorú embargót a kommunista karibi szigetországgal szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik