Nagyvilág

Obama figyelni fogja Trumpot, Putyin szívesen látja a távozó elnököt bármikor

Az amerikai elnök szerint a realitások rá fogják kényszeríteni Donald Trumpot, hogy módosítson a választási kampányban hangoztatott egyes elgondolásain, de elismerte: nem tudja garantálni hogy az utódja nem ragaszkodik egyes elfogadott álláspontjaihoz.

Barack Obama erről Limában beszélt egy sajtótájékoztatón, miután véget ért az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak csúcstalálkozója.

Várnunk kell és meglátjuk – jelentette ki Obama, és elmondta, hogy amióta Trump november 8-án megnyerte az elnökválasztást, az ő célja az volt, hogy tiszteletteljes legyen vele, és időt adjon neki a munkatársai kiválasztásához és politikája kidolgozásához.

Ezt a hozzáállását elsősorban olyan amerikai állampolgárként határozta el, aki súlyosan aggódik a hazájáért.

Az elnök előre bocsátotta, hogy kész felemelni a szavát az Egyesült Államok értékei és ideái védelmében, ha úgy látja, hogy Trump elnöksége veszélyezteti ezeket.

A limai volt minden bizonnyal Obama elnökként tartott utolsó külföldi sajtótájékoztatója.

Várnak az oroszok

Vlagyimir Putyin orosz elnök szerint ő és Donald Trump megválasztott amerikai elnök egyaránt érdekelt a két ország kapcsolatainak javításában.

Az orosz államfő erről szintén Limában beszélt egy sajtótájékoztatón az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak csúcstalálkozóját követően, helyi idő szerint még vasárnap.

Trump egy nemrég lezajlott telefonbeszélgetésben

megerősítette, hogy szándékában áll normalizálni a kapcsolatot Oroszországgal, mondta Putyin, és kijelentette, hogy “természetesen ugyanezt válaszolta neki”.

Az orosz elnök szerint sok országban nagy a különbség a választási kampányban elhangzottak és a tényleges politika között. “Meg kell várni, meg kell figyelni, miként alakul a helyzet, és hogy Trump milyen sikerrel fogja megoldani az országa előtt álló kihívásokat” – hangsúlyozta.

Putyin megemlítette azt is, hogy a Barack Obama amerikai elnökkel tartott rövid találkozón mindketten elismerték, hogy “kemény” volt a párbeszéd az Egyesült Államok és Oroszország között. Hozzátette: szívesen látná Obamát Oroszországban bármikor, amikor kedve van hozzá.

Az orosz elnök a gazdasági csúcs témáival kapcsolatban kijelentette: Oroszország kész a jelenlegi szinten befagyasztani olajkitermelését.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik