Nagyvilág

Obama európai csúcsvezetőkkel egyeztet Trump érkezéséről

A német kancellárral és a francia államfővel, továbbá az olasz, a brit és a spanyol miniszterelnökkel folytatott hatoldalú megbeszéléssel ért véget pénteken Barack Obama amerikai elnök háromnapos berlini látogatása.

Sajtóértesülések szerint a megbeszélésen mindenekelőtt a transzatlanti kapcsolatok jövőjéről, Donald Trump megválasztott amerikai elnök várható tevékenységéről, valamint a Nyugat és Oroszország viszonyáról, a szíriai polgárháborúról és az iszlamista terrorizmusról, továbbá a brit uniós tagság megszüntetéséről (Brexit) volt szó.

A tanácskozás után nem tartottak sajtótájékoztatót. Barack Obama a német fővárosból a perui Limába utazott, ahol részt vesz az Ázsiai és Csendes-óceáni Gazdasági Együttműködés (APEC) tagországainak csúcstalálkozóján.

Angela Merkel német kancellár a hivatalában tartott megbeszélés után kétoldalú tárgyalást folytat Mariano Rajoy-jal, a tíz hónapos belpolitikai patthelyzet után októberben újraválasztott spanyol miniszterelnökkel, majd Theresa May brit kormányfővel. Barack Obama csütörtökön a kancellárral folytatott megbeszélése után azt mondta, óvatosan optimista Donald Trump elnökségével kapcsolatban. Kiemelte, hogy a tisztséggel járó országos és nemzetközi felelősség összpontosításra és fegyelmezettségre ösztönöz.

Donald Trump ezt “nagyon gyorsan észreveszi” majd

– jegyezte meg. Egyben figyelmeztette utódját, hogy ne kössön Oroszországgal “reálpolitikai alkukat”, vagyis elvtelen, a nemzetközi közösség szabályaival ellentétes, más országoknak hátrányos megállapodásokat.

Obama a Brexittől óvná az EU-t

A távozó amerikai elnök a világtörténelem egyik legnagyobb vívmányának nevezte az Európai Uniót, és hangsúlyozta: törekedni kell arra, hogy minél zökkenőmenetesebben, károsodás nélkül történjék meg a Brexit.

Barack Obama a többi között a globális éghajlatváltozás megfékezéséért kezdett küzdelem folytatása, a párizsi klímavédelmi egyezmény végrehajtása mellett is állást foglalt, Angela Merkelt pedig barátjának és legszorosabb politikai szövetségesének nevezte.

Ha német lennék, a követője lennék

– mondta az amerikai elnök.

Angela Merkel kiemelte, hogy Obama elnöksége idején kiváló volt Németország és az Egyesült Államok együttműködése, és arra törekszik majd, hogy ez ne változzék Donald Trump elnökségével.
Németországot és az Egyesült Államokat nemcsak érdekek kötik össze, hanem értékek is, a demokrácia, a szabadság, a fellépés az emberi jogokért világszerte, továbbá a küzdelem a liberális világrendért – mondta Angela Merkel. Hangsúlyozta, hogy együtt kell küzdeni a nyílt társadalom és a közös értékek megőrzéséért, és azért, hogy az emberek ezen értékek alapján élhessenek a világ olyan részein is, ahol erre még nincs lehetőség.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik