Nagyvilág

Kibúvót jelentene a házasság a nemi erőszak vádja alól Törökországban

Felmentenék azokat a férfiakat, akik feleségül veszik kiskorú áldozatukat.

Egy török kormánypárti javaslat szerint felmenthetnék azokat a férfiakat, akiket kiskorú szexuális zaklatásával vádolnak, ha feleségül veszik áldozatukat. A törvényt kifogásolók szerint ezzel nemcsak legitimálnák, de bátorítanák is az erőszakot, a kormány szerint viszont félreértik szándékukat.

Törökországban a beleegyezési korhatár 18 év, az alatt a szexuális kapcsolat erőszaknak minősül. Erdogan államfő pártja közölte: ezen enyhítene a javaslatuk. Az ellenzéki Köztársasági Néppárt képviselője viszont arra mutatott rá, hogy ha egy 50-60 éves férfi megerőszakol, majd feleségül vesz egy 11 éves kislányt, azzal a lány élete börtönné válik.

A közösségi oldalakon is sokan kifejezték felháborodásukat a #TecavuzMesrulastirilamaz (Az erőszak nem legitimálható) hashtag alatt. Az igazságügyi miniszter ugyanakkor azt mondta: nem az erőszaktevőket akarják megvédeni, hanem „megoldást keresnek egy létező problémára”. Azzal példálózott, hogy ha gyermeke születik egy 18 év alatti lánynak, az orvos értesíti a hatóságokat, az apa pedig börtönbe kerül, ami a gyermek és az anya számára pénzügyi nehézséget is jelent.

A 18 éves beleegyezési korhatár ellenére egyébként rendkívül gyakori a gyermekházasságok aránya Törökországban, becslések szerint a nők 15 százalékát adják férjhez 18 éves kora előtt. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik