Külföld
(AUSTRALIA & NEW ZEALAND OUT) Asylum seekers on their first day in the compound at Nauru after their long voyages on the Tampa, Aceng and Manoora, 19 September 2001. The AGE Picture by ANGELA WYLIE (Photo by Fairfax Media/Fairfax Media via Getty Images)

Az ENSZ gyermekek kínzásával és a menekültek megtorlásszerű büntetésével vádolja Ausztráliát

Kovács-Angel Marianna
Kovács-Angel Marianna

újságíró. 2016. 11. 18. 08:31

Keményen bírálta pénteken Ausztráliát a hajóval érkező bevándorlókkal szembeni bánásmódja miatt Francois Crépeau, a migránsok emberi jogaival foglalkozó ENSZ-jelentéstevő, aki szerint haladéktalanul be kell zárnia a Nauru szigetén és a Pápua Új-Guineában lévő menekülttáborokat.
Korábban a témában:

Crépeau azután mondta ezt, hogy felkereste a naurui menekültközpontokat, és személyesen tájékozódott az ott élő migránsok helyzetéről. Úgy fogalmazott: a menekültkérdés megtorlásszerű kezelése foltot ejt az emberi jogok érvényesítésében elért ausztráliai eredményeken. A jelentéstevő szerint az ausztrál ormány felelős azért, hogy a menekült gyereket akár évekig is fogva tarthatják a kis szigeteken kialakított menekülttáborokban,

ahol a gyerekek poszt-traumás stressz szindrómával és más betegségekkel kell megküzdeniük.

Az emberi jogi normák egyik sarkalatos elve azt, hogy egy embert nem lehet büntetni mások elrettentése céljából – hívta fel a figyelmet a jelentéstevő, aki szerint Ausztrália nem tehet különbséget a hajóval és más úton érkező migránsok között.

Francois Crépeau méltatta Ausztráliát, amiért egyre több menekültet fogad be, köztük szíriaiakat is, viszont a hajón érkezők visszafordításának politikája szerinte

visszafelé mutat és túllép a nemzetközi normákon.

A Naurun és a pápua új-guineai Manus szigetén lévő migránsok életkörülményei olyanok, hogy az “kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmóddal ér fel”, komoly fizikai és mentális szenvedés okoz ez nekik – mondta az ENSZ-illetékes.

A nagy fizet a kicsiknek a táborokért

Ausztrália 2013-ban vezetett be rendkívül szigorú menekültügyi korlátozásokat. Akik hajón érkeznek, azok nem léphetnek be az országba, jogvédők által nyomorúságosnak minősített naurui és pápua új-guineai táborokban kell kivárniuk menedékkérelmük elbírálását, és akkor sem léphetnek be az országba, ha megkapják a menekültstátust, mivel a táborokban már nem üldözik őket.

Az ausztrál kormányzat fizet ezeknek az országoknak, hogy ott ellássák a menedékkérőket. 2014 óta egyetlen embercsempész hajó sem tudott kikötni Ausztráliában, a haditengerészet ez idő alatt 29 hajót küldött vissza Indonéziába.

Malcolm Turnbull ausztrál miniszterelnök a múlt hét végén bejelentette, hogy az Egyesült Államok befogadja azoknak a menedékkérőknek egy részét, akik Ausztráliába akartak menni, de jelenleg csendes-óceáni szigetországokban lévő táborokban vesztegelnek. Szeptemberben Ausztrália is beleegyezett, hogy közép-amerikai menekülteket vegyen át egy Costa Rica-i menekülttáborból.

(MTI, Reuters)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

A Piramis gameshow díszlete

Újabb furcsaság a TV2-n A Piramisban

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.