Nagyvilág

Feltételezett terroristákat vettek őrizetbe Ausztráliában

Két embert vettek őrizetbe a hatóságok terrorizmus gyanújával Sydneyben, közölte csütörtökön a helyi rendőrség. Egyikük feltételezhetően az al-Kaidához köthető egyik fegyveres csoport kötelékében harcolt Szíriában. Másikuk pedig egy tizenéves fiú, aki csatlakozni akart az Iszlám Államhoz.

A rendőrség hat helyen tartott házkutatásokat. A 24 éves dzsihadistát Sydney délnyugati részén, Birrongban vették őrizetbe, miután a rendőrök követték az autóját, majd félreállították. A gyanúsított 2013-ban harcolt Szíriában a korábban an-Nuszra Frontként ismert, ma Dzsabhat Fatah as-Sám néven működő fegyveres milícia tagjaként, majd egy évvel később tért vissza Ausztráliába. A másik gyanúsított 17 éves. Ő Szíriába próbált eljutni, amikor lefülelték.

A törvény teljes erejével kell szembenézniük, mondta Neil Gaughan, az ausztrál szövetségi rendőrség helyettes vezetője.

A canberrai kormányzat adatai szerint 2014 óta mintegy 200-an keltek útra Ausztráliából, hogy a szíriai konfliktusban valamelyik oldalon fegyvert fogjanak, és közülük 68-an meghaltak a harcokban. Gaughan szerint most már jóval kevesebben akarnak útnak indulni Szíriába, mint korábban, de továbbra is sajnálatos, hogy főleg a fiatalok fogékonyak a terrorista propagandára.

Catherine Burn, az új-dél-walesi rendőrség főkapitány-helyettese elmondta: a hatóságok továbbra is figyelik azokat, akik külföldi harcok után tértek vissza az országba.

(Guardian, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik