Nagyvilág

Az ausztrál menekültpolitika tetszik az osztrák külügyminiszternek

Szerinte az EU-nak csökkentenie kell függését Törökországtól.

Az Európai Uniónak csökkentenie kell függését Törökországtól, és elsősorban a külső uniós határok védelmére kell koncentrálnia – jelentette ki Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter a közszolgálati Ö1 rádióban.

Kurz szerint Törökország az utóbbi években egyre távolabb került Európától, az uniónak ezért változtatnia kell a vele kapcsolatos politikáján. Teljesen abszurdnak nevezte Recep Tayyip Erdogan felvetését, mely szerint Európa felel a törökországi terrorizmusért.

A miniszter azt mondta, teljesen világos, hogy nem fogják folyósítani Törökországnak a menedékkérők visszatartására ígért hárommilliárd eurós támogatást, ha Törökország nem tartja be a megállapodás feltételeit. Logikusnak nevezte az osztrák kancellár felvetését, miszerint az EU-Törökország egyezmény meghiúsulása esetén el kell zárni az uniós pénzcsapokat.

Kurz szerint az Ausztrália által alkalmazott menekültpolitika lehetne a minta, vagyis az illegálisan érkező embereket a határon kellene megállítani és ellátni, továbbá biztonságos harmadik országba vagy a származási országaikba kellene visszaküldeni. Szerinte ezen intézkedések tudnák egyedül megszüntetni az embercsempészetet. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik