Nagyvilág

Szíria nagyon óvatos Trump megítélésében

Még nem lehet biztosra venni, hogy a megválasztott amerikai elnök, Donald Trump valóban változtat-e az Egyesült Államok szíriai politikáján, Damaszkusz mindenesetre kész együttműködni vele a terrorizmus elleni fellépésben - mondta Bassár el-Aszad szír elnök egy keddi televíziós interjúban.

Donald Trump megválasztott amerikai elnök biztató ígéreteket tett a kampányban az Iszlám Állam elleni szíriai fellépésről, de kérdéses, hogy tartani tudja-e ezeket

– mondta Aszad az RTP portugál közszolgálati televíziócsatornának egy interjúban, amelyből a szíriai állami média is idézett.

Ez volt az első alkalom, hogy a polgárháború dúlta közel-keleti ország elnöke nyilatkozott az amerikai elnökválasztás eredményével kapcsolatban.

Trump a kampány alatt az Egyesült Államok jelenlegi Szíria-politikájától eltérő hangokat ütött meg bizonyos kérdésekben. Megkérdőjelezte, hogy jó politika-e támogatni amerikai részről egyes szíriai ellenzéki csoportokat Aszaddal szemben, és az Obama-kormányzathoz képest kisebb jelentőséget tulajdonított annak a célnak, hogy Aszad távozzon a hatalomból. Úgy fogalmazott, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet legyőzése sokkal fontosabb, mint Aszad lemondásának kikényszerítése.

Aszad szerint kérdéses, hogy az amerikai kormányzaton belüli ellenkező erőkkel és a külpolitikát hagyományos módon befolyásoló lobbikkal és politikai erőkkel szemben Trump keresztül tudja-e vinni akaratát. Damaszkusz ezért nagyon óvatos Trump megítélésében.

De ha, tegyük fel, harcol a terroristák ellen, akkor szövetségesei leszünk, természetes szövetségesek, ahogy az oroszokkal és az irániakkal

– fűzte hozzá.

A damaszkuszi kormány a vele szemben álló fegyveres csoportok mindegyikét “terroristáknak” nevezi, legyenek azok dzsihadista fegyveresek, mint az Iszlám Állam, vagy politikailag mérsékelt felkelők. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik