A következő élő közvetítés része Obama: A jóért harcolni megéri

Izraeli és palesztin vezetők is örülnek Trumpnak, de mást várnak tőle

Izraeli és palesztin vezetők is gratuláltak Donald Trumpnak elnökké választásához, ám teljesen mást várnak az Egyesült Államok új vezetőjétől.

Benjamin Netanjahu, Izrael jobboldali miniszterelnöke országa igaz barátjának nevezte Trumpot.

Remélem, hogy tovább erősítjük, és új magasságokba emeljük a különleges szövetséget országaink között

– közölte.

Jichák Hercog, az izraeli parlamenti ellenzék és a baloldali Cionista Tábor vezetője kijelentette: az amerikai elnökválasztás eredménye azt a globális folyamatot tükrözi, mely szerint az embereknek elegük van a régi uralkodó elitből és egyértelmű változásra vágynak. Szerintük ez a folyamat Izraelben is változást hoz, azt viszont kiemelték, hogy „az Izrael és Amerika közötti mély kapcsolat biztonsági érték, melyre mindenképpen vigyázni kell”.

Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke reményét fejezte ki, hogy Trump elnöksége alatt elérik az igazságos békét Izrael és a palesztinok között.

A Gázai övezetet uraló radikális iszlamista Hamász szóvivője viszont azt mondta: a palesztin nép nem fűz túl nagy reményeket az amerikai elnökváltáshoz, mert Washingtonnak állandó a palesztin kérdésben tanúsított politikája. Ennek újragondolását kérte Trumptól.

Száeb Erekát, a Palesztin Hatóság főtárgyalója azt reméli, hogy a következő amerikai kormány közreműködésével megvalósul a kétállami megoldás, vagyis létrejön az Izrael szomszédságában, békében élő független palesztin állam.

A térség stabilitása, biztonsága és békéje csakis az 1967 óta tartó izraeli megszállás felszámolásával, és egy Izraellel békében és biztonságban élő, az 1967-es határok mentén kelet-jeruzsálemi fővárossal felálló, önálló palesztin állammal valósulhat meg

– jelentette ki. (MTI)

Vissza a közvetítéshez
Olvasói sztorik