Külföld
A cardboard cut out of Donald Trump is placed in a bin as people attend a live coverage of the US elections event organised by the American Chamber of Commerce in Hong Kong on November 9, 2016.
Share markets collapsed and the dollar tumbled against the yen and the euro as Donald Trump looked on course to win the race for the White House, in a stunning upset with major implications for the world economy. / AFP PHOTO / ANTHONY WALLACE

2016 olyan, mint 1979 volt, és most évekre eldőlt a világ sorsa

Kerner Zsolt
Kerner Zsolt

újságíró. 2016. 11. 09. 14:15

Korábban a témában:

Vannak olyan évek, amelyek alatt események gyors sorozata hosszú évtizedekre határozza meg, milyen irányba halad majd a világ.

Lehet, hogy 2016 is ilyen, mindent megváltoztató évként marad meg a történelemben.

1979 biztosan ilyen év volt. Rövid idő alatt olyan változások indultak el a világ nagy részén, amelyek szinte mindent átalakítottak. És ahogy valószínűleg 2016, úgy 1979 is a konzervatív fordulat éve volt.

Nézzük meg, mi történt egy év alatt (nem sorrendben):

  • Afganisztánt megszállták a szovjetek. Ennek több jelentősége is van. A legfontosabb az, hogy az amerikaiak ekkor kezdték el felfegyverezni és támogatni a szovjetek ellen harcoló afgán törzseket. Ezek a törzsek pedig, sőt, igazából nem is törzsek, hanem bűnszervezetek, később még komolyabb bűnszervezetek lettek, évtizedekig dominálva Afganisztán bel- és külharcait.
  • Szaúd-Arábiában fegyveres iszlamisták elfoglalták az iszlám világ egyik legszentebb helyét, a mekkai nagymecsetet. A Szaúd-család bukását követelték, közölve, hogy a rejtőzködő imám megérkezett, a vezetőjük képében. Az olajnak köszönhetően a mélyszegénységből a szupergazdagságig egészen hirtelen felkapaszkodó királyságban kiderült, hogy még a szélsőséges vahhabita Szaúd-családnál is vannak szélsőségesebb muszlimok. Innen kezdődött Szaúd-Arábia útja a legdurvább szektariánus szélsőségek felé, amivel máig a Közel-Kelet meghatározó állama tud lenni.
  • Iránból elmenekül a sah, és elkezdődik az iszlám forradalom. Mohamed Reza Pahlavi mögött az uralkodása közben ott állt az Egyesült Államok. A hatalmat az iszlamista, Amerika-ellenes Ruhollah Khomeini ajatollah veszi át. Ez azért fontos, mert Irán ezután nőtt ki igazán fontos erővé a Közel-Keleten, és kezdte el ellensúlyozni a szomszédos, akkor még szunnita vezetésű Irakot.
  • De nem ez volt az egyetlen esemény Iránban, ami nagy hatással volt a következő pár évtizedre. Novemberben egy csapatnyi fegyveres elfoglalja a teheráni amerikai nagykövetséget, és túszul ejt egy rakás amerikait, amit azzal indokolnak, hogy Amerika nem adta ki Iránnak a sahot. A túszdráma sokáig tart, és az amerikaiak egy tragikus mentőakcióval próbálják feloldani a helyzetet. Iszonyatosan rosszul sikerül. A túszmentésre odaküldött helikopterek meghibásodtak a sivatagi körülményektől és még balesetet is szenvedtek. Nyolcan haltak meg, az akciót lefújták. Sokan ennek tulajdonítják, hogy Jimmy Carter elvesztette a választást a megerősödő Ronald Reagannal szemben. Reagannal pedig gyökeresen átalakult az amerikai jobboldal, aminek a nyomait még mindig érzékeljük.
  • És akkor ott van még Margaret Thatcher, aki 1979-ben került hatalomra. Az új konzervativizmusnak kevés nagyobb és ikonikusabb alakja van Thatchernél, akiről sokan azt gondolják, hogy megmentette Nagy-Britanniát az összeomlástól. De a szakszervezetek szétverésének, a szociális védőháló felszámolásának és a nagymértékű privatizációnak évtizedes viszonylatban nagyon komoly hatásai lettek, főleg a vidéki Nagy-Britanniában. Sokan egészen a Brexitig vezetik el a thatcherizmus hatásait.

Ezek az események egészen máig folyamatosan meghatározták a világpolitikát. A világ sokkal konzervatívabb lett, hiszen – ahogy láthatjuk, – minden nagy változás a konzervativizmus felé tolta a politikát. Az a furcsa az egészben, hogy úgy tudott a világpolitika jobbra tolódni, hogy közben folyamatosan haladt az egyre több szabadságjog és az egyre nagyobb nyitottság felé.

És akkor nézzük meg, mi történt eddig 2016-ban.

  • Brexit. A dühös középosztály vezetésével Nagy-Britannia úgy döntött, hogy kilép az Európai Unióból. A döntés racionálisan nézve öncsonkítás, ami évtizedekre tönkreteszi majd Nagy-Britanniát. Hatalmas sokk-ként érte a világot.
  • Falakat húztunk. A további események egy része 2015 és 2016 fordulóján történt. A menekültválság további durvulása és az, hogy az Európai Unió képtelen volt egységesen fellépni és választ adni a problémára oda vezetett, hogy a populista európai politikusok magukhoz ragadták a megoldást és elkezdtek falakat húzni és bezárkózni.
  • Trump. Hát, ezt még értékelni kell. Annyi biztos, hogy Trump győzelme az eddigieknél is komolyabb populista fordulat lehet a világban. Ebből vagy az következik, hogy a dühös középosztály populizmusa ütközik a valósággal és kiderül, hogy a valóság erősebb, vagy az, hogy Trump sikerét látva egyre többen próbálják majd meg utánozni. Az biztos, hogy jó ideig Donald Trump lesz a világpolitika legfontosabb karaktere.
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Fideszes vagyok, mert onnan kapok pénzt

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás/24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.