Nagyvilág

Három kép, ami miatt izzadhat Trump

A bevándorlás-ellenes retorikája meghozta gyümölcsét. De nem úgy, ahogy azt elképzelte.

„Úgy tűnik Trump végül csak megkapta a falát. A szavazók gyönyörű falát.” Ezzel a szöveggel osztotta meg a nevadai Éttermi Dolgozók Szakszervezetének (Culinary Union) politikai igazgatója, Yvanna Cancela az alább látható képet.

A felvétel egy Las Vegasi piac mellett található szavazóhelyiségnél készült, pénteken este, a korai szavazás utolsó napján. Ahol olyan sokan jelentek meg, hogy a három órával meg kellett hosszabbítani a szavazási időt, hogy a sorban álló emberek le tudják adni a szavazataikat. Az elnökválasztásra érkezett emberek szinte mindegyike spanyolajkú volt.

A hely így nézett ki több órával korábban, még napfényben.

És ez volt a helyzet odabent.

A republikánusok nem hiába olyan idegesek. A Demokrata Párt nevadai szervezete, a nagyhatalmú Harry Reid vezetésével, és az 57 ezer, többségében spanyolajkú Las Vegasi kaszinómunkás érdekeit védő Culinary Union segítségével rekordszámú spanyolajkú szavazót sikerült rávenniük arra, vegyenek részt az elnökválasztáson.

És ebben nagy segítséget kaptak Trumptól, akinek bevándorlás-ellenes retorikája sokkal jobban megmozgatta a latino szavazókat, mint a mexikói bevándorlóktól félő fehéreket. Annyira, hogy több órán át álltak sorba péntek este, hogy a korai szavazás utolsó napján le tudják adni voksukat Hillary Clintonra. Egészen pontosan arra a jelöltre, aki nem Trump.

Nem véletlen, hogy másnap a nevadai Renóban tartott Trump-gyűlésen, a republikánus elnökjelölt előtte felszólaló Michael McDonald, a nevadai republikánusok vezetője kikelt az ellen, hogy a Las Vegast is magába foglaló Clark-megyében „este tízig nyitva tartották a szavazóhelyiségeket, hogy egy bizonyos csoport szavazhasson.”

Az adatok szerint csak aznap 57 ezren voksoltak a megyében. Nagyrészt spanyolajkúak. Politikai elemzők szerint ezzel bele is ütötték az utolsó szeget Trump nevadai koporsójába, mert a republikánus elnökjelölt ezek után csak egy nagy csodával tud majd nyerni az államban. És mindezt pont annak a választói rétegnek köszönheti majd, amelyik ellen kikelve sikerült elnökjelöltté válnia.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik