Nagyvilág

Erdogan: Nem érdekel, ha diktátornak neveznek

Azt mondta, őt csak az érdekli, hogy a saját népe mit mond róla.

Visszautasította Recep Tayyip Erdogan az Európai Uniótól érkező kritikákat, amelyeket újságírók és a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja képviselőinek letartóztatása miatt kapott.

Törökországnak nem parancsolhatnak többé

– jelentette ki, hozzátéve, nem érdekli, ha diktátornak vagy bármi másnak hívják.

Az egyik fülemen bemegy, a másikon kijön

– mondta, aminek némileg ellentmond, hogy korábban több pert is indított az őt ért külföldi bírálatok miatt, ezek közül a legemlékezetesebb egy humorista ellen „felségsértés” miatt indított eljárás.

Nekem az számít, hogy az én népem mit mond rólam

– közölte Erdogan. Az államfő azt mondta, a nyugat ne is reménykedjen abban, hogy Törökország beáll a sorba amiatt, hogy a sajtón keresztül, karikatúrákkal és diktátorozással próbálnak nyomást gyakorolni. „Jól ismerjük ezt a taktikát” – közölte.

Szerinte az elmúlt három évben tapasztaltak következtében Törökország nézőpontja megváltozott, új utat szabtak maguknak, és mindenben az ország és a nemzet jövőjét helyezik előtérbe. Azt mondta, a nyugat meg fogja érteni, hogy ő szolgálni akarja a népét, és nem uralni.

Az államfő kijelentette: azért tartóztattak le újságírókat és politikusokat, mert „terrorista cselekményekben” vettek részt, és kifogásolta, hogy az Európai Unió nem nyújt segítséget a terrorizmus elleni küzdelemhez Törökországnak.

Mire számíthatunk a nyugattól, amikor 53 éve várakoztatnak bennünket az Európai Unió kapujában? Ne csapjuk be magunkat, vegyük kezünkbe a dolgokat

– jelentette ki Erdogan. Arra is kitért, hogy szerinte Európa a terrorizmust segíti a Kurdisztáni Munkáspárt támogatásával.

Látjuk, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt milyen szabadon és kényelmesen mozoghat Európában

– mondta, hozzátéve, hogy négyezer hírszerzési aktát adott át a német kancellárnak terrorgyanús személyekről.

Fél éve találkoztunk Isztambulban, amikor megkérdeztem Merkeltől, emlékszik-e a négyezer aktára. Azt mondta, igen. Azt kérdeztem, mi történt velük, mire azt felelte: már 4500 van. Visszakérdeztem: és most mi fog történni? A megkésett igazságszolgáltatás nem igazságszolgáltatás

– magyarázott Erdogan. (Hurriyet Daily News)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik