Nagyvilág

Ausztria az unió külső határainál állítaná meg a menekülteket

A migrációs nyomás továbbra is erős marad - mondta egy pénteki lapinterjúban Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter, aki már az unió külső határainál megállítaná a menekülteket.

A Kurier című osztrák lapban ismertetett miniszteri javaslat szerint mindez azt jelentené, hogy akik az olaszországi Lampedusa vagy a görögországi Leszbosz szigetére érkeznek, azokat nem lehetne továbbszállítani a kontinensre. Kurz szerint az embereket elsősorban az unió külső határain nem szabad átengedni, ha azonban ez megtörténik, akkor az országhatároknál kell megállítani őket. Mint fogalmazott: nemcsak a migránsok elosztásáról, hanem a külső határok védelméről is beszélni kell.

Mert egy jó elosztási rendszer sem oldhatja meg a nagy menekültáradat problémáját

– mondta.

“Jelenleg kifejezetten sokan vannak”

Emberileg teljesen érthetőnek nevezte, hogy a menekültek nem a biztonság miatt, hanem egy ausztriai, németországi vagy svédországi jobb élet reményében akarnak Európába utazni.

Amennyiben teljesítjük ezt a kívánságukat, ne csodálkozzunk azon, hogy egyre többen érkeznek majd

– fogalmazott a tárcavezető.

Sebastian Kurz szerint ha nem állítják meg az embereket, akkor még többen fogják követni őket. Kurz figyelmeztetett, hogy amennyiben az unió nem oldja meg a helyzetet, úgy az osztrák-olasz határszakaszon fekvő Brenner-hágóhoz nagy számban érkezhetnek menekültek.

Senki nem tudja, hogy hányan fognak még jönni, azonban jelenleg kifejezetten sokan vannak

– szögezte le a miniszter. Több mint 24 ezer menekültügyi eljárás indult idén július végéig Ausztriában, ez az idei évre meghatározott felső korlát mintegy hatvanöt százalékát teszi ki. Az osztrák kormány korábbi döntése szerint 37 500 menekültstátusz iránti kérelmet fogadnak be az idén. Amennyiben ennél többen érkeznek, akkor Ausztria lezárhatja a határait.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik