Nagyvilág

Oroszok bűnözők törtek volna a montenegrói kormányfő életére

Orosz nacionalisták állnak a montenegrói választások napján megkísérelt puccs mögött – jelentette ki Milivoje Katnic montenegrói főügyész vasárnap a Vijesti.me podgoricai hírportál beszámolója szerint, közölte az MTI.

Merényletre készülhettek a parlamentben

A főügyész szerint a nyomozásból kiderült: az orosz nacionalisták bűnszervezetet hoztak létre Montenegróban, céljuk pedig az volt, hogy október 16-án, a parlamenti választás napján betörjenek a podgoricai parlamentbe, s ott meggyilkolják Milo Djukanovic miniszterelnököt, oroszbarát pártokat juttatva hatalomra. A főügyész nem nevezte meg, hogy pontosan mely pártokra gondol az ellenzéki tömörülések közül.

“A szervezők úgy gondolták, hogy a Milo Djukanovic vezette montenegrói hatalmat választásokkal nem lehet leváltani, ezért erőszakkal kell megdönteni” – fogalmazott Katnic.

A választás napján a montenegrói rendőrség elfogott húsz szerb férfit, akit terrorizmussal gyanúsítottak, ezt később bűnszervezet létrehozásának gyanújára módosították, és tizennégy férfi továbbra is előzetes letartóztatás alatt van.

Az ellenzék szerint megrendezett volt a támadás

Milo Djukanovic és az általa vezetett baloldali Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) azzal próbálta megtartani hatalmát, hogy kampánya során azt hangsúlyozta, a választások valódi tétje Montenegró megmaradása és európai integrációja, az ellenzék győzelme esetén ugyanis teljes külpolitikai irányváltásra kerülne sor az országban. Djukanovic többször is kijelentette, hogy az ellenzéket Moszkva pénzeli és támogatja.

Az ellenzék szerint megrendezett támadásról volt szó, amelynek célja a választók megfélemlítése és szavazásra serkentése volt, vagyis az, hogy a szavazók a NATO-barát pártokra, egészen pontosan a DPS-re adják voksukat.

Egyelőre nincs szó Putyinékról

Milivoje Katnic vasárnap kijelentette: nincs tudomása arról, hogy az orosz államnak köze lenne a puccskísérlethez, arra viszont vannak bizonyítékok, hogy orosz nacionalisták szervezték a csoportot.

Katnic elmondta, hogy a montenegrói hatóságok szerb kollégáikkal közösen végezték a nyomozást. A szerb belügyminiszter korábban már ismertette annak a vizsgálatnak az eredményeit, amely szerint nőtt a külföldi hírszerző ügynökségek aktivitása Szerbiában, és elfogtak néhány embert, akiknek köze lehet a montenegrói államcsínykísérlethez.

A montenegrói választásokon a Djukanovic vezette DPS szerezte meg a legtöbb szavazatot, ugyanakkor egyedül nem tud kormányt alakítani. Az Adria-parti országot 25 éve irányító politikus viszont nem kíván újra miniszterelnök lenni, kormányfőnek a párt alelnökét, Dusko Markovicot javasolta a párt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik