Külföld
Opposition lawmakers release a tear gas device in the Kosovo's parliament in Pristina, March 10, 016, in the latest eruption of a long-running protest against agreements made with Serbia. 
Kosovo government reached a deal with Serbia in 2015 to grant more powers to the Serb minority. Opposition fears the plan will deepen Kosovo’s ethnic division and increase the influence of Serbia. / AFP PHOTO / STR

Könnygázzal támadt az ellenzék a koszovói parlamentben

24.hu
24.hu

2016. 08. 09. 15:17

Könnygázgránátot dobott képviselőtársai közé Driton Kausijem, az Önrendelkezés (Vetevendosje) koszovói ellenzéki párt egyik tagja Pristinában, hogy megakadályozza a belügyi bizottság munkáját, amely a Montenegróval megkötött határegyezményről tárgyalt éppen - közölte a Koha.net koszovói hírportál kedden.
Korábban a témában:

A hírportál szerint a bizottság az incidens ellenére elfogadta a kormány javaslatát, és a Montenegróval megkötött határ-megállapodás ratifikálása – amelyet még tavaly augusztusban írtak alá Bécsben -, csütörtökön napirendre kerülhet a parlamentben.

Az ellenzék úgy véli, Pristina a megállapodással 8000 hektárnyi földet juttat a szomszédos országnak, ezért minden eszközzel tiltakozik ellene.

Néhány nappal korábban, miután a koszovói kormány elküldte a törvényhozásnak az említett dokumentumot, éjszaka két motoros gránátot hajított a parlament épületre. Az incidensben senki nem sérült meg.

A belső határellenőrzés nélküli schengeni övezetbe történő vízummentes beutazás bevezetéséhez az Európai Unió azt a feltételt szabta Koszovónak, hogy állapodjon meg a vitás határkérdésben Montenegróval.

Az 1,8 milliós balkáni országban az elmúlt hónapokban érezhetően nőtt a feszültség a politikai pártok között.

Az Önrendelkezés, a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) tagjai szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozzák a parlament munkáját, azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról, amely több autonómiát biztosítana a szerb többségű településeknek.

Ugyanezen pártok a koszovói elnök beiktatása ellen is tiltakoztak. Hashim Thaci ennek ellenére április elején letette köztársasági elnöki esküjét.

A parlament díszülésén az ellenzék nem vett részt, ezzel egy időben azonban az ellenzék szimpatizánsai kövekkel dobálták meg a törvényhozás épületét.

A koszovói kormány még márciusban döntött arról, hogy a repülőtereken használatos testszkennerhez hasonló eszközöket vásárol, hogy megakadályozza a jövőben az ellenzéki képviselőket abban, hogy könnygázgránátot vigyenek be az ülésterembe. Néhány hónapja a szellőzését is felújították, hogy a teremben terjengő könnygázt minél hamarabb el lehessen tüntetni. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nyíregyháza, 2016. december 27.
Vásárlók egy telekommunikációs üzletben a karácsony utáni leárazás idején Nyíregyháza egyik bevásárlóközpontjában 2016. december 27-én. Az ünnep után megkezdődött az üzletekben a hagyományos év végi leértékelés.
MTI Fotó: Balázs Attila

Jobban élünk, mint tíz éve

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.