Nagyvilág

Elfajultak az indulatok a montenegrói parlamentben

madár (tavasz, veréb, )
madár (tavasz, veréb, )

A Vijesti.me montenegrói hírportál beszámolója szerint a képviselők sértegetni kezdték egymást, amikor Milo Djukanovic miniszterelnöknek kellett volna felszólalnia. Az ellenzéki Demokratikus Front (DF) képviselői tolvajnak nevezték a kormányfőt, aki erre

“kreténeknek” titulálta a politikusokat,

mire Ranko Krivokapic házelnök megszakította az ülést.

A teremben majdnem verekedés tört ki a DF két képviselője és a kormányfő között, ám a biztonsági szolgálat emberei, valamint más képviselők ezt megakadályozták.

A parlament napok óta tárgyal az átmeneti kormányról, ám az ülések feszült hangulatban zajlanak. A Demokratikus Front csak azért tért vissza – hónapokig tartó bojkottját feladva – a képviselőházba, hogy az átmeneti kormányról szavazzon.

Az átmeneti kormányban a tervek szerint az ellenzék is helyet kap, a pénzügyi, a belügyi, a munkaügy és a mezőgazdasági tárcát kapja meg, a miniszterelnök azonban továbbra is Milo Djukanovic, a Szocialisták Demokratikus Pártjának (DPS) elnöke marad.

Milo Djukanovic január végén, azt követően nyújtott be bizalmatlansági indítványt önmaga ellen, hogy Montenegró meghívást kapott a NATO-ba, és egyre nőtt emiatt a feszültség a Nyugat-barát kormány és az oroszbarát ellenzék között. A háromnapos vita végén a 81 fős törvényhozás 42 képviselője támogatta a miniszterelnököt, ám a vita szakadáshoz vezetett a 18 éve partneri viszonyban álló DPS és a Szociáldemokrata Párt között.

A podgoricai parlamentnek amellett, hogy meg kell szavaznia az átmeneti kormányt, fel kell mentenie tisztségéből a házelnököt is.

Az átmeneti kormány feladata az lesz, hogy előkészítse az október 9-ére tervezett parlamenti választásokat.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik