Nagyvilág

Megindult a támadás az Iszlám Állam fővárosa ellen

Az USA által támogatott kurd és arab csapatok bejelentették, hogy támadást indítanak Rakka elfoglalására. A város az Iszlám Állam legnagyobb szíriai városa.

A Szíriai Demokratikus Erők elmondása szerint az amerikai koalíció által vezetett légicsapások segítik majd őket, a hadművelet órákon belül elkezdődik majd. Egy amerikai tisztviselő is dicsérte az offenzívát, mondván ez az első lépés, hogy elszigeteljék Rakkát.

Figyelmeztették a civileket, hogy kerüljék el azokat a területeket, ahol az Iszlám Állam katonái jelen vannak.

Videón az offenzívára induló katonák:

Körülbelül 30 ezer katona indult harcba, sokan éppen a városból elmenekült civilek, akik beálltak katonának. A csapatok Ein Issza városánál már össze is csaptak. Az Eufrátesz Dühe nevű művelet gerince a Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd milícia lesz, de az offenzívában arab, asszír keresztény és türkmén csapatok is részt vesznek – közölte az MTI.

Az iraki sereg közben már Észak-Moszult is elérte. Moszul bevételéért október 17-én indítottak offenzívát az iraki erők a nemzetközi koalíció légi támogatásával.

A rakkai hadműveletek valószínűleg Ankara haragját vonják majd maguk után. Törökország terrorszervezetnek tartja az YPG-t, amely szerinte kapcsolatban áll a török állam ellen 1984 óta fegyveres felkelést vezető Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK).

Ankara többször kérte a rakkai offenzíva elhalasztását, és jelezte: szeretne annak élére állni. Törökország idegesen figyeli a kurd csapatok bármiféle térnyerését határai mentén, és a Szabad Szíriai Hadsereg mellett maga is beszállt a területszerzésért folyó harcokba.

Cikkünket folyamatosan frissítjük.

(BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik