Nagyvilág

Hatósági pecsét került az Amnesty moszkvai irodájára

A nemzetközi jogvédő szervezet szerint semmilyen előjele nem volt a lépésnek. Putyin szóvivője sem tud az ügyről.

Váratlanul érte az Amnesty International moszkvai irodájának dolgozóit, hogy szerdán reggel hatósági pecsétet találtak irodájuk ajtaján, a zárat lecserélték, a riasztót pedig kikapcsolták. A helyiséget az önkormányzattól bérelték. A pecséten az áll, hogy a város engedélye nélkül senki nem léphet be az irodába. Feltüntettek egy telefonszámot is, amit hiába hívtak a nemzetközi jogvédő szervezet munkatársai, senki nem vette fel.

Az Amnesty európai igazgatója azt mondta: semmilyen előzetes figyelmeztetést nem kaptak.

Az oroszországi civil társadalom helyzetéből kiindulva számos lehetséges magyarázat elképzelhető, de túl korai bármilyen következtetést levonni

– jelentette ki John Dalhuisen, hozzátéve, hogy nagyon remélik, hogy egyszerű adminisztratív magyarázata van az ügynek. Azt mondta, száz százalékig biztosak abban, hogy bérlői kötelességüket teljesítették.

A szervezet ugyanakkor erősen kritikus az orosz kormánnyal szemben, legutóbb annak kivizsgálását kérték, hogy érte-e kínzás a fogságban az ismert ellenzéki aktivistát, Ildar Dadint. Az orosz büntetés-végrehajtás tagadta a vádat, de közölték, hogy vizsgálatot indítanak, ha Dadin hivatalos panaszt nyújt be. Vlagyimir Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov pedig azt mondta: figyelemmel kísérik az ügyet.

A külföldi támogatásban részesülő szervezeteknek Oroszországban külföldi ügynökszervezetként kell nyilvántartásba vetetniük magukat, tavaly pedig törvényt fogadtak el arról, hogy betilthatják ezeknek a szervezeteknek a működését, ha a kormány szerint ezt nemzetbiztonsági érdekek megkövetelik.

Dmitrij Peszkov szerdán közölte: nincs tudomása arról, hogy az Amnesty International irodáját miért zárták be. (Independent)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik