Nagyvilág

A Fülöp-szigetek elnöke kizavarná azokat a vállalatokat, amelyek aggódnak a politikája miatt

Férgezte és kurvaanyázta az amerikaiakat Rodrigo Duterte. A japánok próbálnak óvatosak lenni vele.

A Fülöp-szigetek ultrapopulista elnöke kedden azt mondta: azok a külföldi cégek, amelyek aggódnak a véres és önkényes drogháborúja miatt, pakoljanak össze és menjenek el az országból. Mindezt azelőtt közölte, hogy Japánba indult azzal a céllal, hogy befektetőket vonzzon hazájába.

Ezek az amerikaiak teljesen megőrültek

– mondta Duterte, miközben egy újságot lobogtatott, amely vezető cikkében arról számolt be, hogy az Egyesült Államok külügyminisztériumának helyettes államtitkára bírálta, hogy a kábítószer-kereskedelem elleni harcra való hivatkozással az elmúlt négy hónapban már 3700 embert öltek meg. Daniel Russel úgy fogalmazott, hogy ez, és a Fülöp-szigetek elnökének vad retorikája elriasztja a befektetőket.

Russel azt mondja, hogy Duterte kijelentései aggodalmat keltenek az üzleti körökben. Hát akkor pakoljanak össze, és menjenek. Talpra fogunk állni, biztosíthatom önöket

– jelentette ki az államfő. A kritikákra így válaszolt:

A kurva anyátokat. Nem leszünk a kutyáitok. Úgy csináltok, mintha a pórázon lévő kutyátok lennék, és kenyeret dobtok nekem, amit nem tudok elérni.

Tokióban Duterte a helyi filippínó közösség tagjaival találkozott, ahol még harcosabban fogalmazott, mint otthon. Azt mondta:

Nem akarok én harcolni, de ezek a hülye amerikaiak hepciáskodnak. Kötekednek a férgek.

Japánt viszont az egekig magasztalta.

Ők a mi legnagyobb jótevőink. Az igazság az, hogy nagyon kedvesek

– méltatta az országot, amely egyébként az Egyesült Államok legfontosabb szövetségese a térségben.

Japán igyekszik óvatosan viszonyulni Dutertéhez, mert a szakítás azt eredményezné, hogy Kína még nagyobb befolyáshoz jut a térségben. A japán külügyminiszter azt mondta,

fontos a jó párbeszéd, és hogy meghallgassuk, Duterte úrnak mik a szándékai.

(AFP)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik