Nagyvilág

Megint Kínával izmoznak az amerikai hadihajók

Egy amerikai hadihajó a Paracel-szigeteknél szántotta a habokat, amin Peking erősen felhúzta magát.

Illegálisnak minősítette Kíne az Egyesült Államok tettét, hogy a USS Decatur elhajózott a vitatott hovatartozású Paracel-szigetek mellett – írja a BBC. Amerika szerint rutinszerű és jogszerű volt a hajó arrafelé robogása.

Két kínai hadihajó azért figyelmeztette az amerikaiakat, hogy sürgősen álljanak odébb. Kína szerint szándékos provokáció történt, az Egyesült Államok pedig szeretné káoszban látni a világot.

Gary Ross, az amerikai védelmi minisztérium szóvivője elutasította finoman a kínai szavakat. Azt nem tudni, a Decatur milyen közel hajózott el a Kína, Tajvan és Vietnam által is követelt, nagyrészt lakatlan szigetcsoporthoz.

Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője már keményebben reagált, szerinte a partmenti államok nem korlátozhatják a navigációs jogokat és szabadságokat.

Kína nemcsak a Paracel-szigetek miatt áll vitában a térség szinte összes államával, hanem a Dél-kínai-tenger szigeteinek zömét magának követeli. Nyomatékosításul több szigetet kibővített, mesterséges szigeteket hozott létre, bázisokat létesített.

Júliusban egy nemzetközi bíróság elutasította a kínai igényeket, miután a Fülöp-szigetek bíróságra vitte az ügyet. Kína természetesen közölte, nem köti őt az ítélet.

(Képünk illusztráció.)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik