Külföld

Kína figyelmeztette Amerikát, ne avatkozzon a dél-kínai-tengeri vitába

24.hu
24.hu

2016. 07. 07. 11:29

A kínai külügyminiszter amerikai kollégájával egyeztetett.

Kína figyelmeztette az Egyesült Államokat, hogy ne avatkozzon bele a dél-kínai-tengeri területi vitába. Ez a kínai külügyminiszter és amerikai kollégája közti telefonbeszélgetésről megjelent kínai híradásokból derül ki.

Vang Ji a Hszihua hírügynökség szerint emlékeztette John Kerryt arra az ígéretére, hogy az Egyesült Államok nem foglal állást a szuverenitással összefüggő kérdésekben. Azt is nyomatékosította, hogy a kínai kormány nem fogja elfogadni a hágai székhelyű Állandó Választottbíróság jövő hét elején nyilvánosságra kerülő döntését a Fülöp-szigetek által benyújtott keresettel kapcsolatban, attól függetlenül „határozottan meg fogja védeni törvényes tengeri jogait és szuverenitását saját területén”.

A Fülöp-szigetek az ENSZ Tengerjogi Egyezményére hivatkozva nyújtott be beadványt, melyben igényt tart a Spratly-szigetek nagy részére. Az Egyesült Államok nem ratifikálta a tengerjogi egyezményt, de többször is nemtetszését fejezte ki Kína határozott fellépésével szemben, azt hangoztatva, hogy ragaszkodik a szabad hajózhatóság nemzetközi jogához, továbbá biztosította szövetségeseit, köztük a Fülöp-szigeteket, hogy nem hagyja őket magukra.

Csütörtöki hírek szerint az amerikai hadihajók fokozták járőrözéseiket olyan vitatott területek mentén, amelyek jelenleg kínai fennhatóság alatt állnak.

Kína történelmi alapon próbál a területek feletti rendelkezésre jogot formálni. Azt állítja, hogy az 1970-es években „néhány ország” törvénytelenül foglalt el több tucat zátonyt, illetve szigetet, s emiatt keletkeztek a területi viták. (MTI)

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Breaking Bad
TV Series 2008 - 2013 USA
2012 Season 5, episode 2 : Madrigal
Created by : Vince Gilligan
Director : Michelle MacLaren
Bryan Cranston
Photo: Ursula Coyote.
It is forbidden to reproduce the photograph out of context of the promotion of the film. It must be credited to the Film Company and/or the photographer assigned by or authorized by/allowed on the set by the Film Company. Restricted to Editorial Use. Photo12 does not grant publicity rights of the persons represented.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.