Nagyvilág

Ítélet született Hágában a kínai területi követelésekről

24.hu
24.hu

2016. 07. 12. 13:36

Kína nem fogadja el a döntést.

Kínának nincs történelmi joga a dél-kínai-tengeri területekhez, és ahhoz sem, hogy igényt tartson az ott található nyersanyagok kitermelésére – ezt mondta ki ítéletében az Állandó Választottbíróság.

Az eljárást a Fülöp-szigetek kezdeményezte. A hágai bíróság kimondta, hogy Kína nemzetközi törvényekbe ütköző módon megsértette a Fülöp-szigetek szuverenitását azzal, hogy a szigetországhoz közeli zátonyokon terjeszkedik, megzavarva a Fülöp-szigeteki halászatot is. Mindezel állandó és visszafordíthatatlan károkat okozott több korallzátony ökoszisztémájában.

A bíróság megjegyezte, hogy bár a kínai hajósok és halászok – a szomszédos országok lakosaihoz hasonlóan – történelmi idők óta éltek a Dél-kínai-tenger szigetein, nincs bizonyíték arra, hogy Kína a történelem folyamán kizárólagos ellenőrzése alatt tartotta volna a területet, vagy azok erőforrásait.

A Fülöp-szigetek az ENSZ Tengerjogi Egyezménye alapján fogalmazta meg panaszát, amit Kína is ratifikált.

A Kínai Népköztársaság kormánya közleményt adott ki, amelyben az áll, hogy a döntést nem fogadja el, és nem ismeri el az Állandó Választottbíróság joghatóságát. A kínai külügyminisztérium szerint a Fülöp-szigetek kezdeményezése rossz szándékú volt, és megkérdőjelezi Kína területi szuverenitásával összefüggő jogait. (MTI)

Szeretnél személyre szabottan híreket olvasni a mobilodon?
Töltsd le a 24.hu app-ot, és tájékozódj hiteles forrásból megbízhatóan és gyorsan! A 24.hu
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.