Nagyvilág

Jégbe fagyott náci bázist találtak az oroszok

A felhőket és szeleket figyelték a németek az Északi-sarktól potom ezer kilométerre, két éven át. Aztán jött a jegesmedvehúsügy.

A titkos náci cuccok őrültjeinek nagy hírünk van: eddig titkos náci bázist fedeztek fel az oroszok messze északon, túl a sarkkörön. Az Independent azt írja, ezer kilométerre az Északi-sarktól található az Alexandra-föld, ahol 1942-ben, Oroszország német megtámadása után nem sokkal létesítettek taktikai időjárás-megfigyelő állomást.

A bázis kódneve Schatzgraber, azaz Kincskereső volt.

A felfedezés tényénél is furcsább az, hogyan hagyták végül ott a bázist 1944-ben a személyzet tagjai. Mérgezett jegesmedvehúst ettek, a rossz bőrben lévő tudósokat végül egy német tengeralattjáró menekítette ki.

72 évvel később fedezték fel újra az állomást, ahol több mint 500 érdekes tárgyat találtak, jól olvasható dokumentációval együtt. Egy bunker romjait és lőszert is leltek az orosz tudósok, és meglepően jó állapotban volt minden, köszönhetően a hidegnek.

A helyszín, az Alexandra-föld nevű sziget nagyon fontos volt a háború idején, mivel az itt rögzített időjárási adatok segítettek a hajók, tengeralattjárók és csapatok mozgatásában, útvonaltervezésében. A szigeten mellesleg az oroszok építenek épp katonai bázist. És még egy fun fact: ez a sziget a sokak által (hamisan) az egyetlen magyar gyarmatnak nevezett Ferenc József-föld legnyugatibb tagja.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik