Tudomány

Napokon belül fény derülhet a náci aranyvonat titkára

Csodafegyverek a föld mélyében?

A helyi hatóságok által megbízott munkások fúrásokat végeznek Lengyelországban azon a Walbrzych melletti területen, ahol kincsvadászok szerint egy második világháborús páncélvonatot rejt a föld mélye.

Jacek Cichura, a walbrychi önkormányzat vezetője közölte, hogy a kifúrt vájatokba kamerákat fognak leengedni, hogy képet kapjanak arról, mit rejt a föld mélye. Azt tervezik, hogy csütörtökön beszámolnak eddigi eredményeikről.

Egy amatőr lengyel és német kincsvadász állítólag saját földradar-vizsgálataival megállapította, hogy egy 98 méter hosszú páncélvonat van elásva a földben 8-9 méter mélyen a délnyugat-lengyelországi város közelében.

A kincsvadászok úgy vélik, hogy a nácik által hátrahagyott szerelvény „csodafegyverek” prototípusait tartalmazhatja. Egy helyi legenda szerint a második világháború végén a visszavonuló nácik arannyal és más, zsidóktól rabolt kincsekkel teli páncélvonatot rejtettek el a környéken.

Tűzszerészek, vegyi- és nukleáris szakértők a hónap elején átvizsgálták a növényzettől korábban megtisztított területet, hogy előkészítsék annak biztonságos feltárását.

Fotó: Europress
Fotó: Europress

Ajánlott videó

Olvasói sztorik