Nagyvilág

Az EB alelnöke: Aggodalomra ad okot a Népszabadság bezárása

Aggodalomra ad okot a Népszabadság bezárása, az ellenzéki lap kiadásának felfüggesztése bizonyos összefüggésben történt, nyilvánvalóan nem pusztán gazdasági döntésről van szó

– mondta ki Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke az Európai Parlament belügyi, állampolgári és igazságügyi szakbizottságának (LIBE) csütörtöki ülésén.

Néppárti képviselők kettős mérce alkalmazásával vádolták meg az Európai Bizottságot az ügyben.

Képviselői kérdésekre válaszolva Timmermans elmondta,

a brüsszeli testület szorosan figyelemmel követi a magyarországi helyzetet.

A holland politikus szerint

a magyar média helyzetével kapcsolatban komoly aggályok fogalmazódnak meg, de Orbán Viktor miniszterelnök nagyon körültekintően jár el, hogy még éppen ne sértse meg a szabályokat.

Timmermans hozzátette, biztos, hogy a jogállamiság teljes körű tiszteletben tartása nélkül az Európai Unió előbb vagy utóbb összedől. Jogállamiság nélkül nincs más, mint a puszta erő, a demokrácia eltorzul és a többség önkényuralmává válik a kisebbség felett.

Mint mondta, meghatározó ideológiai vita zajlik jelenleg a nyugati világban:

egy nyitott, sokszínű, az egyéni jogokra és a jogállamiságra épülő társadalom képe áll szemben egy hermetikusan lezárt, másokat kirekesztő, másokban veszélyt látó közösségével, amelyik a nép állítólagos akaratára hivatkozik.

Niedermüller Péter, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője a jogállamiság magyarországi helyzetéről szólva kijelentette, az Európai Bizottság határozott válaszának hiánya egész Európában bátorítja az illiberális, populista erőket.

Monika Hohlmeier német néppárti képviselő ugyanakkor kettős mérce alkalmazásával vádolta meg a bizottságot, azt hangoztatva, hogy például Görögországban és az Egyesült Királyságban is felmerülhet a média monopolizálásának kérdése, ezekkel azonban mégsem foglalkoznak Brüsszelben. Sógor Csaba, az RMDSZ politikusa azt kérdezte: a Magyarországot és Lengyelországot bíráló képviselők vajon akkor is felemelnék-e a hangjukat, ha Budapesten és Varsóban baloldali kormány lenne hatalmon.

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik