Nagyvilág

Brüsszel is aggódik a Népszabadságért

Az Európai Bizottság szoros figyelemmel követi a fejleményeket.

Az Európai Bizottság – vezető szóvivője szerint – aggodalmát fejezi ki a lap kiadásának felfüggesztése miatt. Margarítisz Szkínász közölte: a médiaszabadság, a pluralizmus és az újságírók védelme egy szabad és demokratikus társadalom alapvető értékei. Brüsszel elkötelezett ezen értékek védelme és támogatása mellett.

A kialakult helyzet és annak okai kérdéseket vetnek fel, ezért Brüsszel szoros figyelemmel követi a fejleményeket – mondta Szkínász. A testület nem bocsátkozik találgatásokba, nem ragad ki egyetlen részletet sem, azért, hogy a jogállamiság kereteit teljes összességében tudja vizsgálni, értékelni – tette hozzá a szóvivő.

Nathalie Vandystadt, az Európai Bizottság digitális és médiaügyekért felelős szóvivője kiemelte, a testület eszközei korlátozottak, de feltétlenül támogatja a sajtó szabadságát, amelynek védelmét az Európai Unió Emberi Jogi Chartája is rögzíti.

A sajtószabadságot vizsgáló firenzei uniós intézet folyamatosan készít jelentést a sajtószabadság helyzetéről a tagállamokban, így Magyarországon is. Amennyiben jogi következmény vetődne fel egy tagállamban a média szabadságával kapcsolatban, az Európai Bizottság is cselekedhet mint a kezdeményezések segítője és előmozdítója – tette hozzá a szóvivő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik