Nagyvilág

Szijjártó is temeti a kanadai szabadkereskedelmi egyezményt

Már a magyar külügyminiszter is aggályokat hangoztat a Kanada-EU-egyezménnyel kapcsolatban. A románok és a bolgárok vízummentességet akarnak cserébe.

Továbbra is bizonytalan az Európai Unió és Kanada közötti szabadkereskedelmi egyezmény jövő hétre tervezett aláírása, mert több ország részéről kételyek maradtak fent – mondta el Szijjártó Péter külügyminiszter az uniós tagországok külügyi- és kereskedelmi minisztereinek luxembourgi tanácskozása után kedden.

Szijjártó szerint Romániával és Bulgáriával adott az egyetértés a megállapodásban, ugyanakkor mindkét ország azt kéri Kanadától, hogy vegye fel őket a vízummentességről szóló útitervbe – idézi őt az MTI.

Magyarország számára hátrányos lenne, ha nem jönne létre a megállapodás – tette hozzá a külügyminiszter. Jelenleg ugyanis az európai vállalatok hátrányban vannak a kanadai piacok az észak-amerikai belső szabadkereskedelmi megállapodása miatt.

Európai szinten nagy gondban van az egyezmény, amit sokan az Egyesült Államokkal kötendő (szintén elakadt tárgyalásokon vergődő) TTIP szabadkereskedelmi szerződés előfutárának tartanak. Belgiumban a vallon népességet képviselő parlament már elutasította a kanadai szerződést, emiatt maga Belgium se bólinthat rá. A magyar kormány és a Fidesz se túl lelkes.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik