Nagyvilág

Már 136 halálos áldozata van a Matthew-hurrikánnak

Haitin ugrásszerűen megnőtt a Matthew hurrikán halálos áldozatainak a száma, elérte a 136-ot.

Az előző mérlegben még 35 halott szerepelt. Egyetlen településen, a szigetország déli felében lévő Roche-á-Bateau-ban ötvenen haltak meg, és minden elpusztult.

Az orkán több mint 20 ezer lakást súlyosan megrongált. Francois Anick Joseph belügyminiszter a sajtót tájékoztatva felhívta a figyelmet arra, hogy az adatok csak részlegesek, mert délen egyes körzetekkel nincs kapcsolat, nem tudni, hogy ott mi a helyzet.

Fotó: Twitter
Fotó: Twitter

A vihar északi irányba tart, jelenleg a Bahamákat ostromolja, és helyi idő szerint csütörtök este éri el majd Florida keleti partjait.

A haiti polgári védelem korábban 23 halottról számolt be, míg az ország belügyminisztériuma és egy helyi polgármester további 12 halálesetet erősített meg. A legtöbb áldozat

  • a kidőlt fák,
  • a repülő törmelék és
  • az áradások miatt halt meg.

Segélyszervezetek adatai szerint a forgószél több ezer házat rombolt le. A természeti katasztrófa miatt a haiti hatóságok elhalasztották a vasárnapra tervezett elnökválasztást. Az ENSZ egyik szóvivője szerdán azt mondta, hogy az ítéletidő miatt legalább 350 ezren szorulnak segítségre Haitin.

Fotó: Twitter
Fotó: Twitter

Korábban négy ember halt meg a trópusi vihar miatt a Hispaniola szigetének keleti felét elfoglaló, szomszédos Dominikai Köztársaságban.

Kedden és szerdán Matthew óránkénti 230 kilométeres széllökésekkel és áradásszerű esőzésekkel tarolt végig Kubán és Haitin.

Rendkívüli állapot

Négy szövetségi államban – Floridában, Georgia és Dél-Karolina egy részében és Észak-Karolina teljes területén – már szerda óta rendkívüli állapot van érvényben, a floridai kormányzó, Rick Scott csütörtökön kétóránként tartott sajtóértekezletet, s mindenki – beleértve Barack Obama amerikai elnököt is – a közeledő vihar veszélyeire figyelmeztet.

Ez a vihar gyilkolni fog

– mondta csütörtöki sajtóértekezletén a floridai kormányzó, s ismételten felhívta honfitársai figyelmét, hogy hagyják el a partmenti vidékeket, mert amikor a vihar lecsap, akkor már a mentők sem tudnak segíteni.

Floridában, Georgiában és Dél-Karolinában körülbelül kétmillió embert szólítottak fel a hatóságok a menekülésre, az országutakon hosszú, tömött sorokban, lépésben haladnak az autók az egyes szövetségi államok belső vidékei felé. 2012 óta – amikor a Sandy hurrikán csapott le az Egyesült Államok keleti partvidékére – most rendelték el a legnagyobb arányú evakuálást. Floridában a kormányzó arra figyelmeztetett másfélmillió embert, hogy okvetlenül hagyja el otthonát.

Nincs ok a maradásra, senkinek nincs esélye e viharral szemben

– fogalmazott Scott kormányzó. Csütörtök déltől a floridai repülőtereken már 1400 járatot felfüggesztettek, Miamiban, Fort Lauderdale-ben és Orlandóban lezárták a repülőteret. A nagyobb városokban, Miamiban, Palm Beachben, Orlandóban, Tampában kiürülőben vannak az élelmiszerboltok, s bár üzemanyagban egyelőre általában nincs hiány, már arról érkeznek jelentések, hogy Floridában sok benzinkútnál kifogytak.

Valamennyi érintett szövetségi államban, a belső vidékeken, átmeneti menedékszállásokat rendeztek be, többségüket iskolaépületekben.

Barack Obama elnök csütörtökön délután aláírta a felhatalmazást arra, hogy a Belbiztonsági Minisztériumhoz tartozó Katasztrófa-elhárítási Ügynökség (FEMA) megkezdhesse a szövetségi segélyprogramot, amelynek keretében sátrakat, élelmiszert, gyógyszereket szállítanak a hurrikán sújtotta vidékekre. Az elnök egyébként már szerda este adott rövid nyilatkozatában jelezte: a szövetségi kormány készen áll arra, hogy minden segítséget megadjon a vihar áldozatainak.

(MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik