Nagyvilág
NEW YORK, NEW YORK - SEPTEMBER 20: U.S. President Barack Obama addresses the United Nations General Assembly at UN headquarters, September 20, 2016 in New York City. According to the UN Secretary-General Ban ki-Moon, the most pressing matter to be discussed at the General Assembly is the world's refugee crisis. (Photo by Drew Angerer/Getty Images)

Obama megjelölte utódainak fő feladatát

24.hu
24.hu

2016. 10. 06. 19:50

Korábban a témában:

Obama a The Economistnak írt helyzetértékelésében kiemelte, hogy soha nem lehet stabil egy olyan világ, amelyben az emberek 1 százalékának akkora vagyona van, mint a többi 99 százaléknak együtt. A gazdagok és a szegények közötti szakadék nem új jelenség, de a technológia ma már lehetővé teszi mindenkinek, akinek van okostelefonja, hogy bepillantást nyerjen a legkivételezettebbek életmódjába. A kormányok nem tudnak lépést tartani az elvárások növekedésének ütemével, és az igazságtalanság mindent átható érzete kikezdi a rendszerbe vetett hitet, bizalom nélkül viszont a kapitalizmus és a piacok képtelenek azt a gyarapodást biztosítani, amelyet az elmúlt évszázadokban nyújtottak.

Az amerikai elnök szerint a termelékenység növekedésének lassulása a legfejlettebb gazdaságok mindegyikében megfigyelhető, és ezt a folyamatot az egyenlőtlenségek elmélyülése kíséri. Az amerikai háztartások legtehetősebb 1 százaléka 1979-ben az adózott jövedelmek 7 százalékát kapta, 2007-ben már a 17 százalékát.

Obama hangsúlyozta, hogy az ő elnökségének végére a jövedelmi eloszlás alsó ötödébe tartozó amerikai családok jövedelme 18 százalékkal lesz magasabb, mint elnöki időszakának elején, az évi 8 millió dollárnál nagyobb jövedelmű háztartások – a felső 0,1 százalék – átlagos adórátája pedig ugyanezen időszak végére csaknem 7 százalékkal növekszik. Az amerikai elnök szerint az ő kormányzata alatt végrehajtott adómódosítások nagyobb mértékben növelték a felső 1 százalékon kívüli háztartások mindegyikének jövedelmi részesedését, mint 1960 óta bármely előző amerikai kormány adójogszabályi változtatásai.

Messze nem elégségesek azonban még ezek az erőfeszítések sem, a jövőben még agresszívabb intézkedésekkel kell visszafordítani az egyenlőtlenség mélyülésének évtizedek óta tartó folyamatát, és ebben a szakszervezeteknek döntő szerepet kell játszaniuk

– hangsúlyozza Barack Obama a The Economistnak írt cikkében.

Az amerikai elnök szerint ezzel egy időben a foglalkoztatás hanyatlását is meg kell állítani az amerikai gazdaságban. Obama adatai szerint 1953-ban a 25-54 év közötti férfiaknak csak a 3 százaléka nem volt jelen a munkapiacon, ma ugyanebben a korosztályban 12 százalék a gazdaságilag inaktív férfiak aránya. Az amerikai nők körében 1999-ben ugyanennek a korosztálynak a 23 százaléka nem dolgozott, ma 26 százaléka inaktív.

Az amerikai gazdaság erősödésével a munkapiacra belépők vagy oda visszatérők 2013 óta már ellensúlyozzák az idősödő és nyugállományba vonuló népes korosztály kiesését, de ez is csak stabilizálja a foglalkoztatási rátát, és nem elégséges a hosszú távú kedvezőtlen folyamat visszafordításához

– írja Obama.

Hangsúlyozza azt is, hogy a jó gazdaságpolitikát is felülírhatja a rossz politika. Az ő kormánya csak 2009 és 2012 között 1400 milliárd dollárt nyújtott gazdaságösztönzésre. Jelentős energiát emésztett fel azonban, hogy a józan ész diktálta intézkedések mindegyikéért harcba kellett bocsátkozni a Kongresszussal, amely idő előtti költségvetési szigort kényszerített a gazdaságra azzal a fenyegetéssel, hogy ellenkező esetben törlesztési csődbe viszi az országot.

Az amerikai elnök annak a kívánságának ad hangot írásában, hogy utódjainak ne kelljen harcolniuk, ha szűkös időkben rendkívüli intézkedések válnának szükségessé, és az amerikai gazdaság növekedése ne csak fenntartható legyen, hanem mindenki részesedjen is belőle.

(MTI)

vissza a címlapra

Ajánlott videó mutasd mind

A gorgeous female standing behind blinds wearing lingerie and stockings

Az anális szex nem játék

Magukra hagyták haldokló szeretteiket

Kommentek

MCALLEN, TX - JUNE 22: Dozens of women and their children, many fleeing poverty and violence in Honduras, Guatamala and El Salvador, arrive at a bus station following release from Customs and Border Protection on June 22, 2018 in McAllen, Texas. Once families and individuals are released and given a court hearing date they are brought to the Catholic Charities Humanitarian Respite Center to rest, clean up, enjoy a meal and to get guidance to their next destination. Before President Donald Trump signed an executive order Wednesday that halts the practice of separating families who are seeking asylum, over 2,300 immigrant children had been separated from their parents in the zero-tolerance policy for border crossers.   Spencer Platt/Getty Images/AFP
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.