Nagyvilág

Véget ért Európa történelmi űrküldetése

Megszakadt a rádiókapcsolat a Rosetta űrszondával. Az összegyűjtött adatok értékelése évtizedekig tarthat.

Befejezte küldetését a Rosetta űrszonda, amely tíz éven át utazott, míg két évvel ezelőtt elérte a 67P Csurjumov-Geraszimenko üstököst. Az Európai Űrügynökség küldetése történelmi jelentőségű, az űreszköz leszállóegysége, a Philae volt az első emberkéz alkotta tárgy, amely landolt egy üstökös felszínén.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

A küldetés azzal ért véget, hogy az űrszonda becsapódott az üstökös jeges felszínébe. A darmstadti irányítóközpont megerősítette, hogy elveszett a rádiókapcsolat az űrszondával. Az utolsó órákban a Rosetta nagy felbontású képeket és egyéb adatokat küldött az üstökösről.

A tudósok szerint az űrszonda által az elmúlt két évben összegyűjtött adatok kiértékelése évtizedekre munkát ad számukra. Az irányítóközpontban jelen lévők közül többen voltak, akik az elmúlt harminc évben ezen a küldetésen dolgoztak. A rádiójel megszakadását vegyes érzelmekkel, csendes ünnepléssel fogadták: egyrészt egy korszak zárult le az űreszköz pályafutásának befejeztével, másrészt fantasztikus eredménynek számít, amit elértek.

Getty Images Hungary
Getty Images Hungary

Az egyik kutató elmondta: felmerült, hogy hibernálják az űrszondát, hogy később felélesszék, ha eléri a Naprendszer belsejét, de semmi nem garantálná, hogy megfelelően működne majd. „Úgy vagyunk ezzel, mint a ’60-as évek rockbandái: nem akarunk belevágni egy rossz visszatérésbe” – jelentette ki Matt Taylor.

Az Európai Űrügynökség arra számít, hogy a küldetés megváltoztatja, ahogy az emberiség az égitestek közt vándorló üstökösökre tekint. (BBC)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik