Tudomány

Viszlát, Philea, többet nem találkozunk, üzente a Rosetta a 67P/Csurjumov-Geraszimenkóra, majd végleg továbbállt

üstökös-3 (Array)
üstökös-3 (Array)

Végleg búcsút mondott a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstökös felszínén lévő Philae leszállóegységnek szerdán a Rosetta űrszonda, amikor megszakította a kommunikációs kapcsolatot a kicsiny robottal – közölte az Európai Űrügynökség (ESA).

“Ma elvágtuk az összeköttetést a Philea-vel. Ez egy csodálatos és sikerekkel teli küldetés végét jelenti” – jelentette be Andreas Shütz, az ESA darmstadti földi irányítóközpontjának szóvivője.

A Rosetta a repülésirányítók tervei szerint még két hónapig követi az üstököst, szeptember 30-án azonban befejeződik küldetése, becsapódik az üstökös felszínébe.

Az űrszonda jelenleg mintegy 520 millió kilométerre van a Naptól, ami azt jelenti, hogy napelemei egyre kevésbé képesek működtetni műszereit. Ahhoz, hogy a következő két hónapban folytathassa tudományos kutatásait, csökkenteni kellett azoknak a berendezéseknek az energiafogyasztását, amelyek mára szükségtelenné váltak.

Múlt év júliusa óta nem érkezett jel a Philae-ről, eredményteleneknek bizonyultak az erőfeszítések életre keltésére, ezért döntött az irányítóközpont a kapcsolat megszakításáról – olvasható az ESA honlapján. A Rosetta kutatásai a 4,6 milliárd éve keletkezett Naprendszer kezdeti időszakából igyekeznek új információkat szerezni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik