Nagyvilág

Megtalálták az orosz férfit, aki szervereket adott az amerikai hackertámadásokhoz

Azt állítja, nem tudta, mire használják a tőle bérelt gépeket.

Megtalálták azt az orosz férfit, akinek szervereiről az amerikai Demokrata Párt és két szövetségi állam számítógépes rendszerei ellen követtek el hackertámadásokat.

A 26 éves Vlagyimir Fomenko kisvállalkozása szerverek bérbeadásával foglalkozik. A férfi a mongol határhoz közeli, nyugat-szibériai Bijszk városban él. A ThreatConnect nevű, kiberbiztonsággal foglalkozó amerikai cég derítette ki érintettségét.

Fomenko azt mondta, ha az FBI bizonyítékot mutat fel a hackertámadásra, akkor készen áll megosztani velük információit, átadja az IP-címeket, naplófájlokat és mindent, ami alapján beazonosíthatók a hackerek. Egyébként közölte, nem érdekli, kiknek ad bérbe szervert, kliensei között vannak például pornóval foglalkozók is.

Fomenkónak Hollandiában, Kaliforniában, New York államban és Moszkvában is működnek szerverei. A támadásokkal egyébként orosz hackereket gyanúsítanak az amerikai hatóságok, azt feltételezve, hogy Oroszország megpróbálja megingatni az amerikaiak bizalmát saját választási rendszerükben.

A szervereket üzemeltető férfi egyébként azt mondta, klienseivel személyesen soha nem találkozott, a szolgáltatást interneten rendelték meg tőle, és a fizetést is interneten keresztül bonyolították. Szeptember 15-ig arról sem volt tudomása, hogy hackertámadáshoz használták a szervereit. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik