Nagyvilág

Rendőrök lőttek agyon egy fekete férfit, több százan vonultak utcára

„Ha féltik az életüket, hogyan akarnak megvédeni minket?” – kérdezte egy tiltakozó.

Több száz tiltakozó gyűlt össze az észak-karolinai Charlotte-ban azután, hogy a rendőrök agyonlőttek egy 43 éves fekete férfit. A hatóság közlése szerint azért ölték meg Keith Lamont Scottot, mert „halálos veszélyt” jelentett a rendőrökre, miután autójából lőfegyverrel szállt ki.

A rendőrség közlése szerint a rendőr, aki lelőtte, szintén fekete volt. Őt a vizsgálatok idejére felfüggesztették.

Estére a helyszín közelében tüntetés alakult ki, a demonstrálókkal szemben rohamrendőrök sorakoztak fel. Őket néhányan vizes palackokkal dobálták. A tüntetők és Scott családja kétségbe vonták, hogy a lelőtt férfi valóban fel volt fegyverezve. Rokonai szerint egy könyv volt nála, és a fiát várta az iskolánál.

Az egyik tiltakozó azt mondta: unja már, hogy valahányszor bekapcsolja a tévét, azt látja, hogy egy feketét agyonlőttek a rendőrök, arra hivatkozva, hogy az életüket féltették. „Ha féltik az életüket, hogyan akarnak megvédeni minket?” – kérdezte.

A helyi rendőrség közlése szerint a tiltakozás során 12 rendőr megsérült, egyiküket arcon találták egy kővel. Viszonzásul könnygázt vetettek be.

Szintén tüntetés volt kedden Tulsában, ahol egy fehér rendőr lőtt agyon a múlt héten egy fegyvertelen fekete férfit. Az a tiltakozás békésen zajlott. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik