Nagyvilág

A népszavazás óta feljogosítva érzik magukat az emberek az idegengyűlöletre

Nagy-Britanniában járunk, a gyűlölet célpontjai a közép- és kelet-európaiak.

Egyre több közép- és kelet-európai bevándorló esik idegenellenes támadások áldozatául Nagy-Britanniában – tudósít a Deutsche Welle.

A riport azonban pozitív példával indít: egy 30 éves litván nő, aki hét éve dolgozik Londonban, azt mondta, a Brexit-népszavazás után olyan feszült volt a légkör, hogy az utcára is alig mert kimenni. Ő azonban a brit fővárosnak olyan részén él, ahol a liberális felfogású emberek vannak többségben, a kerületben túlnyomó többségben voltak a maradásra szavazók. Így az is előfordult, hogy a kávézóban az angolok kértek tőle bocsánatot a népszavazás eredménye miatt.

Másoknak nincsenek ennyire pozitív élményei. A sajtó különösen a lengyelek elleni támadásokra figyel, különösen azután, hogy augusztus végén megölték Arkadiusz Jozwikot, de mások is érzik, hogy megváltozott a hangulat.

A londoni székhelyű Kelet-európai Kutatóközpont igazgatója azt mondja, a hozzájuk látogató emberek fele panaszkodik diszkriminációra. A népszavazás óta sokan azt érzik, hogy az eredmény feljogosítja őket arra, hogy ellenségesek legyenek a külföldiekkel szemben. Barbara Drozdowicz szerint ez az ellenségeskedés nem jelent feltétlenül fizikai erőszakot, sokkal inkább beszólogatásoknak, gyűlöletbeszédnek vannak kitéve.

Az igazgató arról is beszélt, hogy sokan „túlélési stratégiát” dolgoztak ki, például nem beszélnek egymással nyilvánosan az anyanyelvükön, vagy a metrón nem olvassák az anyanyelvükön kiadott újságot. Egyre többen fontolgatják azt is, hogy hazatérnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik