Nagyvilág

Kerítést építhetnek a szerb-román határra

24.hu
24.hu

2016. 09. 14. 10:15

Korábban a témában:

Kerítést építtetnének a szerb-román határra a növekvő migrációs nyomás kivédésére a térség egyes romániai polgármesterei – írta szerdai számában a Krónika.

Sorin Grindeanut, a Temes megyei önkormányzat elnöke, aki korábban Victor Ponta kormányának távközlési minisztere volt, a Pressalert.ro temesvári hírportálnak adott interjúban mondta ezt. Úgy látja, hogy az elmúlt hetekben egyre többen próbálkoznak az illegális határátkeléssel a szerb-román-magyar hármas határ térségében. Hozzátette, az érintett települések vezetőivel konzultálva arra a következtetésre jutott, hogy a polgármesterek többsége magyar mintára kerítést építene a román-szerb határszakaszon. A tanácselnök leszögezte, ezt végső megoldásnak tartja, de egyáltalán nem zárja ki.

Sorin Grindeanu valószínűsítette, hogy a közeljövőben fokozott nyomás nehezedik a bánsági régióra, ami szerinte megfelelő válaszlépéseket igényel a román hatóságok részéről.

Jó lenne, ha az illetékesek nem bukaresti és szebeni fejjel gondolkodnának, miszerint az ország közepén amúgy sem haladnak keresztül a menedékkérők. Minden eshetőségre fel kell készülni, ha figyelembe vesszük, hogy Szerbia irányából szárazföldi úton Temes és Krassó-Szörény megyén keresztül érkezhet migránshullám. Nem szeretnék olyan helyzetbe kerülni, hogy adott esetben a határ menti települések polgármestereivel Bukarest számára nem tetsző döntéseket hozzunk

– nyilatkozott a szociáldemokrata (PSD) politikus.

Darius Postelnicu, a román-szerb határ mentén fekvő Zsombolya (Jimbolia) polgármestere a Krónikának elmondta, nem kívánja megszabni a bukaresti kormánynak, milyen módszereket alkalmazzon, de elvárja, hogy tartóztassa fel a bevándorlókat. Radu Asaftei, Nagyszentmiklós (Sannicolaul Mare) alpolgármestere egyelőre nem tartotta indokoltnak a kerítésépítést.

(mti)

 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Fotó: Fülöp Dániel Mátyás / 24.hu
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.