Közélet

Nickelsdorfi polgármester: “Csak hálás lehetek Orbánnak”

Megemeli képzeletbeli kalapját a magyar miniszterelnök előtt Gerhard Zapfl.

Interjút adott a német Focusnak Gerhard Zapfl, az 1700 fős Nickelsdorf polgármestere. A menekültválság kezdete óta 300 ezer menekült lépett be Ausztriába a kisvároson keresztül, Zapfl meg is jegyzi, számára új időszámítás kezdődött: a menekülthullm előtti és utáni időszak.

Szeptember 5-én volt egy éve, hogy első nagyobb, ezres nagyságú menekültcsoport megérkezett Nickelsdorfba, jelenleg mindössze 14 menedékkérő él a településen. Mind a 300 ezren továbbutaztak. Ez a lényege az elmúlt egy évnek Zapfl szerint.

Nem volt tapasztalatunk, nem volt stratégiánk. Ösztönösen cselekedtünk

-mondta a polgármester, aki szerint tavaly szeptember 11-én volt a válság tetőpontja, ekkor annyi menekült érkezett, hogy nem tudták továbbszállítani őket, így 10 ezer menedékkérő rekedt Nickelsdorfban és környékén. A várost a káosz fenyegette: le kellett zárni az autópályát, a korlátozás a vasúti közlekedést is érintette.

Annyira kétségbeestem, hogy felhívtam az akkori kancellárt

-emlékezett Zapfl. Werner Faymann titkára csak annyit közölt vele, hogy nem tud a kancellárral beszélni. Szeptember 11-én a polgármester nyílt levelet írt Bécsnek, ebben ara panaszkodott, hogy az 1700 fős települést túlterhelte a menekültválság, “emberinváziót” emlegetett, a kormányt tétlenséggel vádolta és felszólította a mielőbbi cselekvésre. Választ nem kapott.

Merkel meg tudja csinálni?

Zapfl az interjúban arra a kérdésre, hogy szerinte az osztrák kormány cserbenhagyta-e a települést, igennel válaszolt. Ráadásul Faymann – aki a polgármesterhez hasonlóan szociáldemokrata – szeptember elején meghívta Ausztriába a Magyarországon rostokoló menekülteket

viszont amikor a kapunkban álltak, Faymann nem volt sehol. Ezt akkor is és most is mélyen elítélem.

Zapfl a német kancellár, Angela Merkel menekültpolitikájáról is elmondta véleményét. Merkel híressé vált “Wir schaffen das!” (Meg tudjuk csinálni!”) kijelentésével kapcsolatban azt mondta:

Meg tudjuk csinálni? Azokban az időkben miért nem tették vonatra az embereket és miért nem szállíttata őket Berlinbe, Frankfurtba, Düsseldorfba?

A polgármester szerint Nickelsdorf egy felesleges megálló volt a menekültek számára, a nehézségeket meg lehetett volna spórolni, hiszen a migránsok úgyis mind Németoszágba igyekeztek. Merkelt felelőtlennek nevezte, aki Európa számára nem elviselhető.

A magyar kerítés október 17-én lett teljesen kész és egyik napról a másikra minden megváltozott

-emlékezett Zapfl, aki hangsúlyozta: miután a magyar miniszterelnök kerítést építtetett a szerb-horvát határhoz, a menekültek száma gyakorlatilag a nullára csökkent Magyarországon, így Nickelsdorfban is. A lap megkérdezte, mit gondol a kerítésépítés miatt gyakran könyörtelennek nevezett Orbán Viktorról. A városvezető a lap szerint egy gesztussal megemelte képzeletbeli kalapját és azt mondta:

Csak hálás lehetek Orbánnak

Zapfl kijelentette:

a magyar miniszterelnök csak azt tette, amit a törvény előír, megvédte a schengeni határt.

Orbán kerítése nélkül a nickelsdorfi káosz elhúzódott volna – tette hozzá. Véleménye szerint ha egy évvel ezelőtt megkérdezték volna a nickelsdorfiakat a menekültek fogasásáról, egyharmaduk helyeslő, egyharmaduk elutasító, egyharmaduk pedg tartózkodó választ adott volna, de

ma már a kétharmaduk azt mondaná: kérlek, ne gyere. Legalább.

Kiemelt képünk tavaly szeptember 5-én készült, Nickelsdorfban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik