Közélet
Nickelsdorf, 2015. szeptember 5.
Magyarországról érkezett illegális bevándorlók a magyar-osztrák határ ausztriai oldalán, Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 5-én. (MTI/EPA/Roland Schlager)

Nickelsdorfi polgármester: “Csak hálás lehetek Orbánnak”

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2016. 09. 13. 17:49

Megemeli képzeletbeli kalapját a magyar miniszterelnök előtt Gerhard Zapfl.

Interjút adott a német Focusnak Gerhard Zapfl, az 1700 fős Nickelsdorf polgármestere. A menekültválság kezdete óta 300 ezer menekült lépett be Ausztriába a kisvároson keresztül, Zapfl meg is jegyzi, számára új időszámítás kezdődött: a menekülthullm előtti és utáni időszak.

Szeptember 5-én volt egy éve, hogy első nagyobb, ezres nagyságú menekültcsoport megérkezett Nickelsdorfba, jelenleg mindössze 14 menedékkérő él a településen. Mind a 300 ezren továbbutaztak. Ez a lényege az elmúlt egy évnek Zapfl szerint.

Nem volt tapasztalatunk, nem volt stratégiánk. Ösztönösen cselekedtünk

-mondta a polgármester, aki szerint tavaly szeptember 11-én volt a válság tetőpontja, ekkor annyi menekült érkezett, hogy nem tudták továbbszállítani őket, így 10 ezer menedékkérő rekedt Nickelsdorfban és környékén. A várost a káosz fenyegette: le kellett zárni az autópályát, a korlátozás a vasúti közlekedést is érintette.

Annyira kétségbeestem, hogy felhívtam az akkori kancellárt

-emlékezett Zapfl. Werner Faymann titkára csak annyit közölt vele, hogy nem tud a kancellárral beszélni. Szeptember 11-én a polgármester nyílt levelet írt Bécsnek, ebben ara panaszkodott, hogy az 1700 fős települést túlterhelte a menekültválság, “emberinváziót” emlegetett, a kormányt tétlenséggel vádolta és felszólította a mielőbbi cselekvésre. Választ nem kapott.

Merkel meg tudja csinálni?

Zapfl az interjúban arra a kérdésre, hogy szerinte az osztrák kormány cserbenhagyta-e a települést, igennel válaszolt. Ráadásul Faymann – aki a polgármesterhez hasonlóan szociáldemokrata – szeptember elején meghívta Ausztriába a Magyarországon rostokoló menekülteket

viszont amikor a kapunkban álltak, Faymann nem volt sehol. Ezt akkor is és most is mélyen elítélem.

Zapfl a német kancellár, Angela Merkel menekültpolitikájáról is elmondta véleményét. Merkel híressé vált “Wir schaffen das!” (Meg tudjuk csinálni!”) kijelentésével kapcsolatban azt mondta:

Meg tudjuk csinálni? Azokban az időkben miért nem tették vonatra az embereket és miért nem szállíttata őket Berlinbe, Frankfurtba, Düsseldorfba?

A polgármester szerint Nickelsdorf egy felesleges megálló volt a menekültek számára, a nehézségeket meg lehetett volna spórolni, hiszen a migránsok úgyis mind Németoszágba igyekeztek. Merkelt felelőtlennek nevezte, aki Európa számára nem elviselhető.

A magyar kerítés október 17-én lett teljesen kész és egyik napról a másikra minden megváltozott

-emlékezett Zapfl, aki hangsúlyozta: miután a magyar miniszterelnök kerítést építtetett a szerb-horvát határhoz, a menekültek száma gyakorlatilag a nullára csökkent Magyarországon, így Nickelsdorfban is. A lap megkérdezte, mit gondol a kerítésépítés miatt gyakran könyörtelennek nevezett Orbán Viktorról. A városvezető a lap szerint egy gesztussal megemelte képzeletbeli kalapját és azt mondta:

Csak hálás lehetek Orbánnak

Zapfl kijelentette:

a magyar miniszterelnök csak azt tette, amit a törvény előír, megvédte a schengeni határt.

Orbán kerítése nélkül a nickelsdorfi káosz elhúzódott volna – tette hozzá. Véleménye szerint ha egy évvel ezelőtt megkérdezték volna a nickelsdorfiakat a menekültek fogasásáról, egyharmaduk helyeslő, egyharmaduk elutasító, egyharmaduk pedg tartózkodó választ adott volna, de

ma már a kétharmaduk azt mondaná: kérlek, ne gyere. Legalább.

Kiemelt képünk tavaly szeptember 5-én készült, Nickelsdorfban.

Developing programming and coding technologies. Website design. Programmer working in a software develop company office.
Legyél te a címlaposunk!
Mondd el véleményed és nyerj!
vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Kommentek

Vác, 2018. február 28.
Németh Szilárd, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának fideszes elnöke Váci Fegyház és Börtönben, ahol sajtótájékoztatót tartott, miután látogatást tett az intézményben 2018. február 28-án.
MTI Fotó: Kovács Tamás
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.