Nagyvilág

El sem hinné, kiket pénzel Soros György

A liberális ügyek bajnoka új célpontot választott, és nekilátott az amerikai igazságszolgáltatás átalakításának. És kevés figyelmet kapott kampánya rendkívül sikeres.

Miközben az amerikai sajtó az elnökválasztással volt elfoglalva, Soros György, ha nem is titokban, de szép csendben több millió dollárt költött el kis helyi választásokra, hogy fű alatt segítse a progresszív liberálisok egyik legfontosabb harcát: az amerikai büntető igazságszolgáltatás reformját. Mindezt ironikus módon pont az amerikai legfelsőbb bíróság egyik olyan döntését kihasználva teszi, amire kifejezetten nagy gyűlölettel tekintenek a liberálisok. Az ugyanis gyakorlatilag lehetővé tette, hogy a szupergazdagok annyi pénzt költsenek egy választási jelölt támogatására, amennyit csak akarnak.

A Demokrata Párt legismertebb megadonora pedig nem volt szűkmarkú, és hatalmas összegeket költött el olyan választásokra, amikre nemcsak az országos sajtó nem figyel oda, hanem még gyakran maguk a választók sem. A kerületi ügyészek személyéről döntő voksolásokról van szó. Az Egyesült Államokban – a világon egyedülálló módon – ugyanis nem kinevezik az ügyészeket,  hanem választásokon döntenek a személyükről. Soros most ezekbe kezdett el beavatkozni, több millió dollárt költve el a számára kedves jelöltek támogatására.

Óriási hatalmuk van

A Politico cikke szerint Soros az elmúlt évben több mint hárommillió dollárt költött el hét helyi ügyészválasztásra, hat államban, és minden esetben olyan jelöltek mellé rakta a pénzét, akik hozzá hasonlóan az igazságszolgáltatás megreformálását tűzték ki célul. Olyan jelöltekről van szó, akik a bőrszín szerinti megkülönböztetés ellen küzdenek, vagy a börtönök túlterheltségét enyhítenék azzal, hogy nem zárnák be az enyhe drogvádakkal bíróság elé állított, nem erőszakos bűncselekményt elkövetett embereket.

Ezen reformok megvalósításához pedig Soros nem is találhatott volna jobb embereket, mint a kerületi ügyészek, akiknek óriási beleszólása van az igazságszolgáltatás működésébe. Az ügyészeken múlik ugyanis, hogy milyen ügyekben emelnek vádat egy gyanúsított ellen, és az is, milyen büntetés kiszabását kérik a bíróságoktól.

Eldönthetik, milyen keményen szállnak rá valakire, és milyen elnézőek másokkal szemben. Óriási hatalmuk van ebből a szempontból, mondta John Pfaff, a Fordham egyetem tömeges bebörtönzéseket tanulmányozó büntetőjogász professzora az Atlantic című lapnak.

Képtelenség versenyezni Soros pénzével

Soros a Safety and Justice nevű szervezetén keresztül tavaly kezdett el beavatkozni a helyi ügyészválasztásokba, televíziós reklámokkal, kampánylevelekkel és közvélemény-kutatásokkal segítve a számára kedves jelölteket. És az első lépések rendkívül sikeresek voltak.

A Louisiana állambeli Caddo megyében például a szavazatok 55 százalékával győzött a demokrata ügyészjelölt, James E. Stewart, aki az első fekete ügyésze lett Caddónak. Stewart megválasztását Soros a helyi viszonyokhoz képest óriásinak számító, 916 ezer dollárral segítette.

Mississippiben a The Clairon-Ledger cikke szerint közel 400 ezer dollárt költött el Soros két ügyészválasztásra, aminek legnagyobb része az 1989 óta hivatalban lévő Forrest Allgood ellen indult Scott Colom támogatására ment el. Colom – aki saját erejéből kevesebb, mint 150 ezer dollárnyi adományt gyűjtött össze kampányára – végül magabiztosan nyert. Allgood közben kevesebb mint 50 ezer dollár tudott elkölteni választási kampányára.

Hogy a milliárdos üzletember pénzügyi támogatása milyen komoly kihívást jelent az általa preferált jelöltek ellenfeleire, jól mutatja az új-mexikói Bernalillo megyében zajló idei ügyészválasztás, ahol Soros helyi szervezete tavasszal több mint százezer dollárral támogatta a demokrata Raul Torrez megválasztását. Republikánus ellenfele ennek hatására júniusban bejelentette, hogy visszavonja indulását, azzal indokolva visszalépését, hogy pénzügyileg képtelen versenyezni a Soros által támogatott Torrezzel. Simon Kubiaknak mindössze 1600 (ezerhatszáz) dollárja volt a kampánypénztárban, amikor visszalépett.

Előző hét kedden pedig Floridában aratott győzelmet Orange és Osceola megyéket érintő ügyészi választáson a Soros által preferált jelölt, Aramis Ayala, legyőzve a hivatalban lévő ügyészt, Jeff Ashtont. A kampányra Soros szervezete a Politico cikke szerint 1,4 millió dollárt, az Orlando Sentinel adatai szerint pedig 975 ezer dollárt költött el, közte több mint 630 ezer dollárt televíziós hirdetésekre. Közben Ashton a Sentinel cikke szerint alig több mint 110 ezer dollárból gazdálkodhatott.

És ez még csak a kezdet

A büntető igazságszolgáltatás reformjáért küzdő progresszív liberális szervezetek csak most kezdtek ráeszmélni arra, milyen nagy lehetőségeket rejtenek az ügyészválasztások, amelyek 85 százalékában ellenfél nélkül indulnak a hivatalban lévő ügyészek. A Politico információ szerint az olyan liberális szervezetek, mint például a Color of Change már el is kezdték felkutatni a számukra érdekes ügyészválasztásokat, és már a 2017-es és a 2018-as választásokra készülnek.

A hivatalban lévő kerületi ügyészek, akik eddig úgy gondolták, megingathatatlan a pozíciójuk, most készülhetnek arra a sokkélményre, ahogy a legismertebb demokrata megadonor a korábbi álmos választásokat milliódolláros küzdelemmé alakítja át.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.