Nagyvilág

Helyet cserélne egy menekülttel és élete végéig a táborban élne a 88 éves nyugalmazott bíró

Jim Macken levelet írt Peter Dutton bevándorlási miniszternek és felajánlotta, hogy élete hátralévő részét egy menekülttáborban tölti, ha helyette egy bevándorlót beengednek az országba.

Megértem, hogy ez egy szokatlan kérés, de teljesen őszinte

– fogalmazott a nyugalmazott bíró.

Ausztráliában a menekülteket a csendes-óceáni Nauru szigetén és a Pápua Új-Guineához tartozó Manus-szigeten helyezik el táborokban, amíg nem kapnak engedélyt a határon való belépésre.

Egyszerű ok miatt döntöttem így. Nem maradhatok tovább csendben, amikor ártatlan férfiak, nők és gyerekeket tartanak embertelen körülmények között a szigeteken.

Megjegyezte, még elkeserítőbb, hogy azért küldik őket veszélyes és barátságtalan táborokba, hogy a még el nem indult menedékkérőket megfélemlítsék.

Erkölcstelen, amit a kormány művel. Felajánlom magamat, hogy legalább egyikük megmeneküljön és ausztrál lakos lehessen. Kiváltságnak tartanám, ha Nauru vagy Manus szigetén élhetnék életem végéig egy menekült helyett.

Macken hajlandó lenne lemondani ausztrál állampolgárságáról is a tettéért.

A kormányt az elmúlt időszakban komoly kritikák érték a magáncégek által üzemeltetett központokban uralkodó állapotok miatt.

(via BBC)

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik