Nagyvilág

Elengedték az Afganisztánban elrabolt ausztrál segélymunkást

Sértetlenül bocsátottak szabadon ismeretlenek egy ausztrál segélymunkást, akit áprilisban Afganisztán keleti részén raboltak el – közölte hétfőn Julie Bishop ausztrál külügyminiszter.

A hatvan év körüli nőt, Katherine Jane Wilsont, aki egy afgán művészeket és vállalkozókat támogató civil szervezetet igazgat, Dzsalalábádból hurcolták el. A kelet-afganisztáni Nangarhar tartomány hatóságai áprilisban megerősítették, hogy rendőrnek öltözött fegyveres férfiak rabolták el saját házából a nőt.

Bishop, aki korábban többször is hangsúlyozta, hogy Ausztrália nem fizet váltságdíjat emberrablóknak, megkönnyebbülését fejezte ki Wilson elengedésének hírére. További részleteket azonban biztonsági kockázatokra hivatkozva nem árult el. A külügyi tárca nem közölte sem a segélymunkás szabadon engedésének időpontját, sem annak helyszínét.

Augusztus elején ismeretlen fegyveresek a kabuli amerikai egyetem két professzorát, egy amerikai és egy ausztrál állampolgárt raboltak el az afgán főváros központjából.

Az utóbbi időben romlott a közbiztonság Kabulban és a fegyveres csoportok vagy bűnözők gyakrabban veszik célba a külföldieket, mint például hazai politikusokat.

Az emberrablások a leggyakrabban a humanitárius segélyezésben részt vevőket érintik, a diplomaták és a katonai tisztségviselők általában fokozottabb személyi védelemben részesülnek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik