Nagyvilág

Elfogadta a német kormány a polgári védelmi tervet

A német belügyminiszter szerint a legnagyobb veszélyt egy nagy kiterjedésű, hosszan tartó áramszünet jelentheti.

Elfogadta a német szövetségi kormány az új polgári védelmi koncepciót, amelyet az elmúlt napokban többen kritizáltak, mert úgy vélték, félelmet kelt a lakosságban azzal, hogy élelmiszer és ivóvíz tartalékolására ösztönöz.

A belügyminiszter a kormányülés után tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a dokumentum nem az aktuális fenyegetettségre adott reakció, hanem a szövetségi parlament 2012-es felkérése alapján kezdett tárcaközi egyeztető és tervező munka eredménye. A koncepció arról szól, hogyan kell megőrizni az állami intézmények és a kormány működőképességét veszélyhelyzetben, hogyan kell gondoskodni a lakosság védelméről és ellátásáról, és miként kell biztosítani a katonai erők védelmi képességét – jelentette ki Thomas de Maiziere.

A politikus visszautasította azokat az ellenzéki vádakat, hogy a kormány félelmet kelt és élelmiszer-felvásárlásra ösztönzi a lakosságot. Rámutatott, hogy a szövetségi polgári védelmi és katasztrófavédelmi hivatal, valamint a mezőgazdasági és élelmezésügyi minisztérium régóta tanácsolja az élelmiszer tartalékolását.

Az 1995-ös koncepció frissítésére a technológiai és biztonságpolitikai változások miatt volt szükség – mondta a miniszter. Szerinte a modern infrastruktúra sérülékenysége, a függés az áram- és internetszolgáltatástól sokrétű támadási felületet kínál, így sokrétű felkészülésre van szükség az esetleges veszélyhelyzetek kezeléséhez. A felelős, előrelátó politikának része a higgadt felkészülés a katasztrófa-forgatókönyvekre – mondta, hozzátéve, hogy a világ összes országában így járnak el.

De Maiziere véleménye szerint a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy az áramellátás nagy területen és hosszan leáll. Beszélt arról is, hogy a sorkatonai szolgálati kötelezettség visszaállítása nincs napirenden.

A polgári védelmi koncepció az állami intézmények vészhelyzeti működésének fő irányait rögzíti, erre építve valamennyi tárca frissíti a területére vonatkozó terveket és megvizsgálja, hogy szükséges-e valamilyen jogszabályi változtatás – fejtette ki a belügyminiszter. Példaként említette, hogy akkor is gondoskodni kell egy minisztérium feladatainak ellátásáról, ha a tárca székhelyét tűzvész, robbanás vagy egyéb zavar miatt ki kell üríteni, ezért kell egy „tartalék székhely” és be kell gyakorolni az átköltözést és a feladatok teljesítését az új helyszínen.

A CDU-CSU pártszövetséggel koalícióban kormányzó szociáldemokraták frakcióvezetője azt mondta: Németországnak valóban szüksége van új polgári védelmi tervre, de az időzítés és a kommunikáció teljesen elhibázott, a júliusi merényletek után nem szabad elbizonytalanítani az embereket. (MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik