Nagyvilág

Élelmet és vizet tartalékoltatnának a németekkel

Polgári védelmi tervet dolgoznak ki, bár nem tartják valószínűnek, hogy olyan támadás történne, ami a hagyományos védekezést teszi szükségessé.

Németország a hidegháború óta először alkot polgári védelmi stratégiát – tudta meg a Frankfurter Allgemeine Zeitung. Az állampolgárokat arra biztatják majd, hogy tartalékoljanak több napra elegendő élelmet és vizet.

A terv részét képezi a haderő polgári támogatásának megszervezése és az egészségügy ellátókapacitásának növelése. A német belügyminisztérium szóvivője az AFP hírügynökségnek megerősítette, hogy dolgoznak ilyen terven, de nem kívánta bővebben kommentálni az értesülést.

A stratégia mindazonáltal leszögezi, hogy valószínűtlen egy olyan támadás Németország területén, amely a hagyományos védekezést tenné szükségessé, de nem zárható ki a jövőben ilyen fejlemény, ezért az országnak megfelelően fel kell készülnie.

A lakosságot arra kell biztatni, hogy tartalékoljanak tíz napra elegendő élelmet és öt napra elég vizet, egy főre naponta két literrel számolva – áll a dokumentumban.

Németországban egyébként évtizedeken át különös figyelmet fordítottak a védelmi kérdésekre, amelyek azért is kerülhettek most újra előtérbe, mert az ország növeli külföldi védelmi szerepvállalását a NATO és az Európai Unió keretében. A júliusi merényletsorozat ugyancsak ráirányította a figyelmet a belső biztonságra.

A védelmi minisztérium felvetette annak szükségét, hogy a hadsereget készítsék fel a terrortámadásokra való reagálásra, a belügyminiszter pedig az elmúlt héten szigorú terrorellenes intézkedéseket jelentett be, melyek között szerepel az is, hogy a dzsihadistákat megfosszák német állampolgárságuktól. (The Local)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik