Nagyvilág

Görögország a menedékkérők áttelepítését kéri az EU-tól

Eddig kevesebb mint négyezer ember mehetett más tagállamokba az ideiglenes elosztási mechanizmus keretében.

Görögország azt kéri az Európai Uniótól, hogy gyorsítsa fel az országban rekedt menedékkérők áttelepítését más tagállamokba a tavaly szeptemberben elfogadott ideiglenes elosztási mechanizmus alapján.

A terv az volt, hogy két éven belül 160 ezer menekültet visznek el Görögországból és Olaszországból, ehhez képest eddig kevesebb mint négyezer embert telepítettek át más EU-országokba. Jelenleg hétezren állnak készen az elutazásra, de egyetlen tagállamtól sem kapnak választ. Jannisz Muzalisz bevándorlásügyi miniszter elmondta: a görög kormány tagjai a következő hónapban ellátogatnak más tagállamokba, hogy megtárgyalják a kérdést.

Görögországban most 58 ezer menedékkérő van, szinte mind azt tervezték, hogy továbbmennek Európa északi és nyugati részére, de a balkáni útvonal lezárásával Görögországban rekedtek. 94 százalékuk szíriai, afgán és iraki, 46 százalékuk pedig kiskorú.

Kedden az olasz belügyminiszter közölte: Németország havonta több száz menedékkérőt vesz majd át tőlük, hogy újjáélesszék a kudarcot vallott áttelepítési programot. (MTI)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik