Nagyvilág

Németország feltámasztaná az uniós áttelepítési programot

Havonta több száz embert vesznek át Olaszországtól.

Németország menedékkérőket fogad be Olaszországból azzal a szándékkal, hogy újjáélesszék a kudarcot vallott uniós áttelepítési programot – jelentette be az olasz belügyminiszter.

Tavaly az Európai Bizottság tervet dolgozott ki arra vonatkozóan, hogy a menekültválságnak kitett „frontországoktól” – Görögországtól és Olaszországtól – más tagországok is vállalják át menedékkérők befogadását. A terv keretében két év alatt 40 ezer menedékkérőt vittek volna el Olaszországból, de idáig csak néhány száz embert fogadtak be más államok.

Angelino Alfano most bejelentette: szeptembertől havonta több száz menedékkérő mehet Németországba, és arra számítanak, hogy ha sikerül az együttműködés, akkor más országokkal is megállapodásra juthatnak.

2014 eleje óta több mint 420 ezer menedékkérő érkezett Olaszországba a Földközi-tengeren keresztül. Sokan a tehetősebb európai államok felé tartanának, de a határőrizeti intézkedések ezt jelentősen megnehezítették, emiatt túlzsúfolttá váltak az olaszországi befogadó állomások.

Az olasz belügyminiszter emlékezetett arra, hogy 2015-ben több mint egymillió embert fogadott be Németország. Az, hogy most Olaszországtól is átvállalnak menedékkérőket, rendkívül erős üzenet azok felé, akik nem tettek ekkora erőfeszítést – jelentette ki.

Az uniós áttelepítési program egyébként csak a Szíriából, Irakból és Eritreából érkező menedékkérőkre vonatkozik, Olaszországba viszont jelentős részben Nyugat-Afrikából érkeznek emberek. (Reuters)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik